Nå har Lister tingrett dømt kvindølen til 36 dagers fengsel. Han må også betale en bot på 75.000 kroner, subsidiært 15 dagers fengsel. Han er også fradømt retten til å føre førerkortpliktig førerkort for en periode på to og et halvt år. Skal han få lappen igjen, må han avlegge full ny førerprøve.

Straffen er helt i tråd med påstanden til aktor i saken, politiadvokat Svein Håland.

Promillekjøring

Det var tidlig om morgenen lørdag 11. august i fjor at promillekjøringen skjedde. De to kvindølene hadde vært på en privat fest i Lyngdal. Begge drakk alkohol og ble beruset.

På morgenkvisten ville tiltalte hjem fra festen og ble enig med kameraten om at de skulle kjøre - til tross for at de hadde drukket.

Ifølge dommen beskrev 23-åringen sin egen beruselsesgrad som «god og full», men ikke slik at han ikke hadde «peiling». Kameraten var mindre beruset.

Tiltalte husker ikke alt fra kjøreturen, men husker å ha kjørt forbi Rosfjord Strandhotell og i retning Lyngdal sentrum, samt videre opp Kvåsdalen.

Promillekjøringen endte i grøfta ved Kvåstunet i Kvås. Foto: Tipser

Havnet «på taket»

Da 23-åringen etter hvert ble veldig trøtt, overlot han rattet til kameraten som ikke hadde førerkort på grunn av alderen og i tillegg var beruset. Like før de stoppet, forsto tiltalte på lyder i bilen at et hjul hadde punktert. Likevel fortsatte ferden.

Tiltalte sovnet og våknet av et «brak» og at bilen lå opp ned i veibanen. Begge var uskadet og kom seg ut av bilen og begynte å gå vekk fra den og oppover dalen. Ulykken skjedde like ved Kvåstunet.

Politiet kom til stedet kort tid etter ulykken. Det var også to vitner til kjøringen og trafikkuhellet. Disse vitnene var i nærheten for å fiske i elva. De ringte straks til politiet.

Begge de to unge mennene blåse i alkometeret. 23-åringens resultat indikerte promille i blodet tilsvarende rundt 1,5, mens 17-åringen blåste til rundt 0,98 promille. Det ble kun tatt blodprøve av tiltalte. Denne viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,19 promille et par timer etter kjøringen.

I tillegg til utforkjøringen i Kvås, har retten også funnet det bevist at kjøringen resulterte i et trafikkuhell ved Rosfjord Strandhotell. Bilen som 23-åringen kjørte støtet bort i et trafikkskilt som stod midt i en midtrabatt utenfor innkjørselen til hotellet. Bilens registreringsskilt falt av og ble funnet like ved dette skiltet.

– Små marginer

Retten mener promillekjøringen til 23-åringen var forsettlig. De er heller ikke i tvil om at tiltalte var klar over at et hjul var punktert da han overlot kjøringen til 17-åringen. Han var også klar over at kameraten ikke hadde førerkort og at også han hadde drukket alkohol.

Både individualpreventive og allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende i denne saken, påpekes det i dommen. At kjøringen fant sted over en lengre strekning på mange kilometer og gjennom sentrum av Lyngdal, anses som skjerpende ved straffeutmålingen. Det samme at kjøringen resulterte i to trafikkuhell - ikke minst at bilen «havnet på taket» i Kvås.

– Bilen må nødvendigvis ha hatt en ikke ubetydelig fart for å greie å havne på den beskrevne måten. Det er bare tilfeldigheter og små marginer som gjør at kjøringen og trafikkulykken ikke medførte personskader av alvorlig karakter, heter det i dommen.

Det er bare tilfeldigheter og små marginer som gjør at kjøringen og trafikkulykken ikke medførte personskader av alvorlig karakter.

At den eldste og voksne av kameratene tok initiativ til kjøreturen og lot den mindreårige kameraten kjøre, er også vektlagt som skjerpende momenter.

– Han utsatte således ikke bare seg selv, men også andre for fare. Faremomentet øker også ved at han overlot en bil som ikke var i forsvarlig stand til en person som både var beruset og ikke hadde gjennomført grunnopplæringen for førerkort, skriver tingrettsdommer Hilde K. Sakariassen, som var rettens leder.

At 23-åringen er tidligere straffedømt en gang - blant annet for uaktsom kjøring - er også skjerpende.

«En spansk en»

Kvindølens uforbeholdne tilståelse i retten er vektlagt i formildende retning, men denne har hatt liten betydning for saken fordi den kom sent. 23-åringen nektet for å ha kjørt bilen i sitt første politiavhør. Da han hørte at 17-åringen hadde erkjent promillekjøringen forut for ulykken, prøvde han seg på «en spansk en», har han selv forklart. Han kom på andre tanker etter hvert og erkjente de faktiske forhold i et nytt avhør som ble gjennomført kort før straffesaken.

Saken mot 17-åringen er avgjort ved at han er ilagt et forelegg på 8.000 kroner, samt sperrefrist på retten til å ta førerkort på seks måneder. Denne straffen er rettskraftig.

Ragnhild Galdal Høydal og Kjetil Johan Stø var sivile meddommere i saken. 23-åringens forsvarer var advokat Per Øyvin Andersen.