– Jeg er veldig godt fornøyd. Å reise til Rättvik er noe jeg har gledet meg til lenge. I fjor hadde jeg med meg hesten Gucci Ibn Bazh og startet på 80 kilometer, og i år hadde jeg med meg Bint Aisha for å starte 120 kilometer. Det var lenge usikkert om det ble noe av rittet på grunn av snømangel, men det gikk fint, forteller 14-åringen.

Jeg er veldig godt fornøyd.

Ingrid Marie Lervik var eneste deltaker fra Kvinesdal som stilte til start i dette rittet. Arrangementet foregikk altså i svenske Rättvik, som befinner seg i Dalarna, og kalles Vasaritten. Starten gikk lørdag morgen klokka 07.15. Lervik forteller at de måtte ri litt rolig, fordi bakken/underlaget var så hardt.

Startet rolig

– Men ellers var det kjempefine løyper. Aisha (hesten hun red på, red. anm.) spiste og drakk godt gjennom hele rittet. Veterinærkortet der de skriver puls og om hesten er i god nok form til å fortsette viste også dette. Der fikk hun bare gode tilbakemeldinger. Jeg har hatt god hjelp av landslagstrener og veterinær Fernando og en god massasje før rittet av hesteterapeut-student Janicke Reiersen, forteller Lervik, som også ønsker å takke sine medhjelpere:

– Takk for hjelp og råd av alle andre som gjorde dette mulig. Målet for året er å klare å kvalifisere begge hestene til mesterskap, avslører hun.

Her ser vi to av medhjelperne til Ingrid Marie Lervik, som har det litt gøy ute i løypa, nemlig lda Mari Eriksen og moren, Linda Jerdal. Foto: Privat

– Med stil

14-åringen har forsøkt to ganger tidligere uten å få godkjent.

– Denne gangen fungerte det hundre prosent. Hun fullførte med stil, sier moren Linda Jerdal stolt. Hun var også med på turen til Sverige.

Denne gangen fungerte det hundre prosent.

Hun påpeker dessuten at når det gjelder distanseritt så er det ikke alltid den som kommer først i mål som vinner.

– Etter løpet, men også underveis blir hesten vurdert av en veterinær. Veterinæren ser etter hvordan hesten har det med tanke på væskebalanse, om den halter, er sår i ryggen og så videre. Derfor kan det godt være at hesten som kommer inn som nummer to vinner, illustrerer moren.

Etter løpet, men også underveis blir hesten vurdert av en veterinær

Å reise til Rättvik er noe jeg har gledet meg til lenge, sier distanserytter Ingrid Marie Lervik. Foto: Privat

Kontroller

Underveis i det 12 mil lange distanserittet i Dalarna, ble hesten hennes, Bint Aisha, kontrollert tre ganger.

Linda Jerdal opplyser dessuten at det er minimum fem veterinærer som sjekker under et 12 mil langt distanseritt.

– De kan for eksempel be om å undersøke hestene flere ganger i pausene, om det er tvil om at hesten kan gå videre.

Kvindølen Ingrid Marie Lervik fullførte for første gang et distanseritt på 12 mil, som ble godkjent av veterinærer. Foto: Privat

– Veldig stolte

Ingrid Marie Lervik representerer altså Kvinesdal rideklubb, hvor det for tiden er gryende rideinteresse.

– Vi er veldig stolte over at vi representerer Kvinesdal. Men det er et lite miljø, og vi vil veldig gjerne ha med flere ryttere, sier hun.

Vi er veldig stolte over at vi representerer Kvinesdal

For at flere skal få opp interessen for denne typen hestesport har klubben arrangert distanseritt på en og to mil, men også opp til åtte mil. De har dessuten kunnet tilby en egen leieklasse, hvor det kan gå folk ved siden av rytteren.

– Er det en dyr sport?

– Ja, det er det. Det er noen som sammenligner det med å drive alpinsport, hvor utstyret koster mye. Forskjellen er vel at en hest har du 24/7, men alpinutstyret kan du legge vekk. En hest krever mye stell, men det er også veldig fint da, sier Linda Jerdal, og som føyer til at det er et godt distanseridemiljø i Norge.