Kvinesdals kulturpris for 2018 gikk altså til Rune Svindland og Andrew (Andy) Syvertsen for deres 20 år lange innsats med løpetilbudet grendekarusellen.

– Da jeg fikk greie på at vi hadde vunnet kulturprisen så ble jeg rørt, avslører Andy, som avisen fikk en prat med sammen med Rune Svindland, rett etter at kulturkvelden var over.

Satt pris på

På spørsmål om hva prisen betyr for dem, sa Andy Syvertsen at det er fantastisk å bli satt pris på, på en slik måte, for det man har gjort.

– Det er så enkelt at det har blitt stort, la Rune Svindland til.

Grendekarusellen er kort sagt et løpearrangement som arrangeres rundt om i Kvinesdal kommune hvert eneste år, og alle blir premiert. Deltaker-rekorden er 202 sjeler.

– Nå er jeg veldig stolt. Dette er ikke noe vi har jobbet imot i det hele tatt. Men bare det å få han, å få den æren er stort, sa en overveldet Rune Svindland.

– Dere har brukt mye tid på dette?

– Joda, men det har vært en fryd. Det er jo arbeid, samtidig så er det jo så gøy, med alle foreldrene som kommer med ungene sine, fortalte de.

Det var ordfører Per Sverre Kvinlaug som delte ut kulturprisen til Andy Syvertsen og Rune Svindland. Foto: Bjørn Hoel

Leteaksjon

Prispengene er på 15.000 tilsammen, 7.500 på hver.

– De pengene betyr ingenting for oss, så vi har bestemt at vi gir pengene til leteaksjonen etter Ingvald Tjørnhom, som fortsatt er savnet på heia. Han er for øvrig min onkel, forklarte Andy Syvertsen.

Ingvald har vært en inspirasjonskilde for dem da de vokste opp, ikke minst i forbindelse til idrett.

– Da han bikket 50 år så begynte vi å slå ham, og det syntes vi var stas, la de til.

– Vært synlige

I sin tale til prisvinnere sa ordførere Per Sverre Kvinlaug at det var to spreke 55-åringer som mottok prisen, og at de liker seg ute i det fri.

– Gjennom grendehuskarusellen har de vært synlige i mange år, og har betydd mye for veldig mange, sa Kvinlaug blant annet.

Lea Schou mottok kulturstipendet. Foto: Bjørn Hoel
Tor Arve Barøy, Andre Nedland og Kjell Tore Kvinlaug spilte, konfransier var Tor Magne Gausdal. Foto: Bjørn Hoel

Danser

Kulturstipendet, som også er på 15.000 kroner, gikk til Lea Schou, datteren til kultursjef Jan Schou, som ikke har hatt noe med denne vurderingen å gjøre.

I begrunnelsen fikk et fulltallig publikum i kulturhuset i Kvinesdal høre at Lea blant annet har fått opplæring i Farsund, av selveste «balldronning» Johanna Brown. I det siste har Lea også har tatt initiativ til å lære flere i Kvinesdal om ballet og dans.

Flere priser

Bygningsvernprisen ble gitt til John Inge Nilsen og Katrine Lohne Nilsen, for deres jobb med Sandeveien 96 på Feda.

Stipendet til ung idrettsutøver gikk til Ingrid Marie Jerdal Lervik som driver med ridning. Sachs Minnefonds stipend gikk til Torhild Larsen Nygård.

Siv Ringdal fortalte om bokprosjektet sitt. Foto: Bjørn Hoel

Fortalte om bokprosjekt

Det ble også et kåseri av forfatter og etnolog Siv Ringdal, som fortalte innsiktfullt og humoristisk om bokprosjktet «På høye hæler i Amerika». Flere av damene hun har intervjuet i forbindelse med boka er også fra Kvinesdal.

Redaktør i Radio Kvinesdal, Tor Magne Gausdal var konferansier, og ledet det hele med glimt i øyet.

Innimellom alt dette underholdt musikerne Tor Arve Barøy, Andre Nedland og Kjell Tore Kvinlaug, med amerika-inspirert musikk av ulike sjatteringer.

En fin kveld i Kvinesdal, med andre ord.