– Eramet er hele Kvinesdals ryggrad. Det er en helt avgjørende arbeidsplass for bygda, og det må tas seriøst av sentrale politikere. Hele familien min har jobbet her, og det er en trygg og god arbeidsplass som vi må ta vare på, sier Kvinlaug.

– Viktig

Selv har han vært aktiv i Arbeiderpartiet i en årrekke, og håper å komme inn i kommunestyret i Kvinesdal ved høstens valg, kombinert med masterstudier i Bergen.

Onsdag ettermiddag gjestet partiets nestleder Bjørnar Skjæran hjørnestensbedriften på Øyesletta. Han hadde med seg partikollegene Gro Bråten, som i dag er fylkesordfører i Aust-Agder og fylkesordførerkandidat, Kvinesdals ordførerkandidat Bente Ingebretsen og partiets politiske rådgivere Peter Eide Walseth og Åsmund Mjåland.

De ble møtt med et klart budskap fra Kvinlaug, fagforeningsleder Bjørn Åge Nilsen og tidligere fagforeningsleder Nils Harald Rennestraum.

– Det er viktig for sentrale politikere å få se hva vi driver med, hvordan vi jobber og betydningen bedriften har for bygda vår. Rammebetingelser og elektrisk kraft er et være eller ikke-være for oss. Hvis den elektriske kraften blir for dyr, blir vi utkonkurrert av selskaper i utlandet som spyr ut forurensning, sier Bjørn Åge Nilsen.

Rammebetingelser og elektrisk kraft er et være eller ikke-være for oss.

Fra venstre: Fagforeningsleder Bjørn Åge Nilsen, ordførerkandidat Bente Ingebretsen, Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og fylkesfordførerkandidat Gro Bråten. Foto: Tom Arild Støle
Delegasjonen fra Arbeiderpartiet på omvisning inne i det ene kontrollrommet, hvor produksjonen styres. Foto: Tom Arild Støle

750 millioner kWh

Nilsen kunne fortelle at Eramet Kvinesdal årlig forbruker 750 millioner kWh med elektrisk kraft.

– En liten endring på strømregningen kan velte hele lasset, illustrerte han overfor Aps nestleder.

Skjæran kommer selv fra Helgeland, hvor det finnes mye kraftforedlende industri. Han er godt kjent med problemstillingen.

– Vi har i dag en olje- og gassnæring som vi har tjent vanvittig mye penger på. På et tidspunkt, vi vet ikke når, vil vi ikke lenger tjene så mye penger på dette. Det betyr at vi må bruke tiden fremover til å utvikle mer industri for å kunne finansiere fremtidens velferd i Norge, sier han.

Han mener det i årene som kommer blir enda mer viktig å utnytte den grønne energien som vannkraften er, til å skape flere arbeidsplasser i industrien, og ta vare på eksisterende arbeidsplasser.

Vi må bruke tiden fremover til å utvikle mer industri for å kunne finansiere fremtidens velferd i Norge.

Aps ordførerkandidat Bente Ingebretsen og Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i samtale med Nils Harald Rennestraum, som har arbeidet ved smelteverket på Øye i nesten 40 år, og som også er Ap-politiker Foto: Tom Arild Støle
En hel delegasjon fra Arbeiderpartiet fikk omvisning på Eramets smelteverk i Kvinesdal onsdag ettermiddag. Foto: Tom Arild Støle

Balanse

– For en kraftforedlende industribedrift som Eramet er det viktig å ha kontroll på strømprisene. Det skal ikke mange ørene til for å velte en bedrift som dette. Det er viktig å sikre lav nok pris til at industrien kan leve godt, men høy nok pris til at det skal være lønnsomt å bygge ut grønn energi, forklarer Bjørnar Skjæran.

Samtidig minner han om at det å bygge industri er en langsiktig jobb, og viser til at smelteverket på Øye i Kvinesdal ble etablert i 1974.

– Vi må sørge tariffordninger som ivaretar industriens behov, legger han til.

Bente Ingebretsen, som er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Kvinesdal foran høstens valg, synes det er stas at partiets nestleder velger å ta turen til Kvinesdals hjørnestensbedrift som et ledd i valgkampen.

– Det er helt topp å kunne få vise fram hva vi har. Eramet er ikke en bedrift du finner hvor som helst i Norge, og det er viktig både for oss lokale, men også regionale og sentrale politikere å få innblikk i en så stor og viktig arbeidsplass, sier Ingebretsen.

Fagforeningsleder ved Eramet Kvinesdal, Bjørn Åge Nilsen, forklarer Aps fylkesfordførerkandidat i Kvinesdal Bente Ingebretsen, fylkesordførerkandidat Gro Bråten og Ap-nestleder Bjørnar Skjæran om hvordan driften ved smelteverket foregår. Foto: Tom Arild Støle
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran (i midten) og Nils Harald Rennestraum, som har arbeidet ved smelteverket på Øye i nesten 40 år, og som også er Ap-politiker. Til venstre går partiets rådgiver, Åsmund Mjåland. Foto: Tom Arild Støle
Eramet-arbeiderne Nils Harald Rennestraum og Bjørn Åge Nilsen (til høyre) hadde onsdag ettermiddag omvisning for Aps fylkesordførerkandidat i Agder Gro Bråten (til venstre), Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og Aps ordførerkandidat i Kvinesdal, Bente Ingebretsen. Foto: Tom Arild Støle