Inger Birkeland Slågedal får årets bygningsvernspris for dette skipperhuset som ble flyttet fra Lista til Feda. Foto: Privat

I juryens begrunnelse er den fascinerende historien beskrevet slik:

«Historien om årets vinner begynner på to steder. På det ene stedet sto et gammelt skipperhus og forfalt. Og på det andre stedet sto det ei ubebygd tomt. Det var ingen selvfølge at de to skulle finne hverandre, men årets vinner av bygningsvernprisen så mulighetene der andre kanskje så forfall og tomhet.

Hun fikk vurdert det gamle skipperhuset av en kyndig tømrer, Henning Lobben fra Farsund, og han mente at det ville være mulig å reparere huset tilbake til sine glansdager.

Ved at eier har bevart så mye som mulig av laftestokker, bjelker, gamle dører, lister og andre bygningsdeler er huset bevart på en særdeles god måte, og det som ikke har kunnet blitt bevart har blitt kopiert på en profesjonell måte.

Hun fikk foretatt en dendrologisk aldersbestemmelse av huset, og hun kontaktet Byggeskikksenteret i Flekkefjord ved Ivar Ole Iversen og tidligere bygningsvernkonsulent i Vest Agder Helge Paulsen. Alle brukbare bygningsdeler ble merket, og bygningen ble dokumentert med foto og målsatte tegninger slik at huset skulle kunne bli gjenreist på riktig måte. Etter disse grundige forberedelser ble så huset forsiktig revet i Februar. og det startet sin ferd fra Rødland ved Vanse på Lista til Feda.

Kanskje var dette den første gangen huset ble tatt fra hverandre og fraktet – men kanskje var det også en repetisjon fra et tømmers første ferd på 17-1800 tallet der det faktisk kan ha blitt fraktet motsatt vei fra Feda til Lista. Det at alle tømmerstokkene allerede var merket, sammen med det faktum at forfedrene til dagens eier faktisk flyttet fra Lista til Feda kan tyde på dette. Historien forteller oss jo også at det er flere hus på Lista som har sine aner fra Feda. Kanskje kom huset hjem igjen, men uansett så er det ingen tvil om at dette huset passer sin nye tomt på en utmerket måte. Ved at eier har bevart så mye som mulig av laftestokker, bjelker, gamle dører, lister og andre bygningsdeler er huset bevart på en særdeles god måte, og det som ikke har kunnet blitt bevart har blitt kopiert på en profesjonell måte. Huset har et særpreg ved at vinduskarmer og vinduslister på loftet er bevart, og loftsvinduene med blyinnfatning og kronglass utgjør prikken over I-en.

Restaureringen av huset virker til å ha hatt preg av en god skattejakt

Restaureringen av huset virker til å ha hatt preg av en god skattejakt. Eier Inger Birkeland Slågedal forteller om at den ene fløyen til ytterdøra ble funnet igjen som en del av gulvet i vedskjulet, og at speilene fra denne døra har blitt brukt til en ny kopi. Ei annen innerdør ble funnet innebygget i bakveggen, og denne kunne fortsatt brukes. De fant også ei tredje dør på loftet fra 1800-tallet som kunne brukes. I det ene soverommet er det også bevart et skap med ei utskåren skapdør, og det er spor på sidene etter skapsenger på hver side av skapet. Det er slike detaljer som gir et hus sin sjel og sitt særpreg, og som er med på å bevare historien for ettertiden.

Det er ingen tvil om at Inger Birkeland Slågedal er kunnskapsrik og kyndig innen bygningsvern. Som styremedlem og tidligere leder i Birkenes bygdemuseum har hun lang erfaring med bygningsvern. Vi i bygningsvernkomiteen er takknemlige for at hun nå har brukt sin interesse og kunnskap til glede for alle oss som kjører eller spaserer forbi dette flotte huset på Feda og vi håper at hun vil trives i sin nye feriebolig.»