Tradisjonen tro ble den årlige kulturkvelden arrangert på kulturhuset i Kvinesdal fredag kveld. Høydepunktet på kulturkvelden er utdeling av diverse priser (se egen sak, journ. anm.), hvor kulturprisen er den gjeveste. Og år var det altså artisten Steven Kvinlaug som ble hedret med kulturprisen som består av diplom, blomster og 15.000 kroner.

ÅRETS KOMITE for tildeling av årets kulturpris har bestått av Siv Galdal Olsen (H), Runar Nilsen (Frp) og Constanse Skranefjell (Ap).

Steven Kvinlaug setter stor pris på å bli anerkjent av sine egne. Foto: Mona Wikøren
Steven Kvinlaug er årets kulturprisvinner i Kvinesdal. Foto: Mona Wikøren

Årets kulturprisvinner i Kvinesdal har vært en synlig kulturbærer i mange år

– Årets kulturprisvinner i Kvinesdal har vært en synlig kulturbærer i mange år. Kandidaten er som mange andre kvindøler født i USA, og kom til Norge som 12-åring og har bodd nesten hele sitt liv i Kvinesdal og Norge. Som liten så kulturprisvinneren The Beatles på TV og ble bergtatt. Der og da bestemte vedkommende seg for å drive med musikk, skriver juryen i sin begrunnelse om årets kulturprisvinner.

Årets kulturkveld ble tradisjonen tro holdt samtidig med at Kvina Kunstnarlag hadde sin offisielle åpning av Høstutstillingen 2017. Årets utstilling har Lyngdalskunstneren Arne Åmland som gjesteutstiller. I tillegg deltar 15-16 lokale kunstnere som er medlemmer av kunstnerlaget. Foto: Mona Wikøren
Foto: Mona Wikøren

PRISVINNEREN har visst om at han får prisen i en god stund. Kvinlaug forteller til regionavisen Lister at han fikk beskjeden over telefon da han var på Kreta i september.

– Det tok en stund før det gikk opp for meg. Det er jo ikke høykultur jeg driver med, men det er veldig moro å bli hedret av sine egne og få anerkjennelse for det man driver med, sier Kvinlaug.

Det er jo ikke høykultur jeg driver med, men det er veldig moro å bli hedret av sine egne og få anerkjennelse for det man driver med

Han sier han alltid har blitt backet opp i Kvinesdal av kvindøler.

– Jeg veldig stolt av å være fra Kvinesdal, sier Kvinlaug.

– Har det vært vanskelig å holde på hemmeligheten såpass lenge?

– Det gikk greit inntil for noen dager siden. Jeg måtte jo forsøke å få familiemedlemmer med hit i kveld, så da ble det litt vanskelig, humrer Kvinlaug som satte pris på at både bror, søster, niese og nevøer var i salen da han ble annonsert som kulturprisvinner.

Før kulturkvelden startet sa Kvinlaug til Lister at han gledet seg veldig til å stå på scenen.

– Jeg kjenner jo mange - det er en haug med venner. Det blir kjempegøy, sa Kvinlaug.

KVINLAUG VAR 12 år da han og familien flyttet til Norge. Som 15-åring begynte han å jobbe på skipsverftet i Kvinesdal, samtidig som ryktet om at vedkommende både kunne synge og spille begynte å gå.

Da han var 19 år gammel dro han tilbake til USA for å fiske kamskjell. Gitaren ble med. Der borte ble det flere opptredener på amerikanske barer. I 1977 kom vedkommende tilbake til Norge og ble med i et lokalt band.

HAN FORTELLER til juryen:

«Jeg ble tidlig medlem i et rockeband, og da jeg var i begynnelsen av tjue årene fikk jeg jobb som gitarist i bandet til Teddy Nelson. Dette var mitt første møte med countrymusikken. På denne tiden skrev jeg også en del sanger for han.

Etter dette har det blitt flere egne produksjoner, en del tekstskriving, samt mange spennende opptredener med eget band.

Høydepunktet så langt var da jeg i 1987 sang på Wembley stadion med Tanya Tucker, Emmylou Harris, Jerry Lee Lewis, Bobby Bare, samt en rekke andre stjerner, foran 30 000 tilskuere. Det var en helt utrolig opplevelse. I tillegg har det også blitt en del opptredener i USA. Jeg har også hatt mange artige jobber med Kris Kristoffersen, Johnny Cash, Carl Perkins og mange andre. Kris Kristoffersen har i alle tider vært mitt musikalske forbilde, men jeg har også stor sans for stjerner som Alan Jackson og Keith Urban og The Eagles.»

Kvinlaug har ingen planer om å gi seg med det første. Selv om han har gitt ut fire plater med selvkomponerte låter og deltatt på utallige innspillinger til andre artister, er drømmen er å gi ut både en temaplate og en gospelplate.