– Ofte er det slik at det kun er en liten prosent med dedikerte som gjør alt det frivillige arbeidet i kirken. Vi vil at alle skal være med å bidra på den måten de kan, for det er ingenting som er mer givende enn det, forteller Gina Gjerme.

Sammen med ektemannen Øystein Gjerme er hun hovedpastor i Bergenskirken Salt. På tirsdag var de begge på scenen i hovedhallen på Sarons dal.

På den fjerde dagen av sommerstevnet i var det nemlig frivilligheten som var i fokus.

Helt nødvendig med frivillighet

På tirsdagens seminar og paneldebatt var det Sten Sørensen som var ordstyrer. Også han mente det var helt nødvendig med det frivillige engasjementet for å kunne klare å arrangere et sommerstevne av den størrelsen som det i Sarons Dal.

– Vi må fortsette å engasjere bredt, og få folk til å ønske å delta, fortalte han fra scenen.

Salt Lovsang sto for musikken både før og etter tirsdagens seminar. Foto: Hedda Ovidia Stølen

340 hjelper til

Daglig leder for Sarons Dal, Rune Edvardsen, forteller at de i år har med seg frivillige fra hele Norge, og utlandet.

– Vi er rundt 340 frivillige. De fleste er fra Sørlandskirkene og lokalsamfunnet, men vi har også med oss folk fra rundt om i Norge. I tillegg er det også noen danske som er med for å bidra, forteller han.

Det er særlig de mange aktivitetene for barna der det trengs mange frivillige. Heldigvis er flere hundre villige til å stille opp. Foto: Hedda Ovidia Stølen

– Hvert år er mitt personlige høydepunkt å se hvor mange besøkende som kommer.

Satser på et vellykket stevne

Og såpass mye drakraft må til for å få i gang det årlige sommerstevnet.

Det første stevnet ble arrangert i 1964, og siden den gang har Sarons Dal blitt et møtepunkt for barnefamilier Norge rundt.

I år tipper Edvardsen det er mellom 3.000 til 4.000 besøkende.

– Hvert år er mitt personlige høydepunkt å se hvor mange besøkende som kommer, og hilse på dem. Campen er fylt opp, det er fint vær, og alt ser ut til at det blir et meget vellykket sommerstevne videre, forteller han.

For daglig leder for Sarons Dal, Rune Edvardsen, er sommerstevnet preget av lange hektiske dager. Allikevel koser han seg hvert år. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Fokus på barna

Blant de tusenvis av besøkende er en stor andel barn. Dette er ifølge Edvardsen fordi sommerstevnet til stor grad har fokusert på å gjøre arrangementet til et familiestevne.

– Vi har spesielle tilbud for barn og unge, og der er det mye frivillige krefter i spill. Mange, spesielt de som kommer fra kirkesamfunn der det kanskje ikke er like tilrettelagt for barnas deltakelse, setter pris på det, forteller han.

Fullpakket program

Fra stevnets start på lørdag, frem til siste dagen, søndag 14.juli er programmet fullpakket med seminarer, samlinger, konserter og bønnemøter.

Blant de navnene som peker seg ut på årets program er tv-pastor Egil Svartdahl som er hovedtaler neste lørdag og nattverdsmøtet neste søndag. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad var tilstede på paneldebatt om ytringsfrihet og toleranse mandag.

På en av stasjonene fikk barna kle seg ut som prinsesser, pirater og astronauter. Foto: Hedda Ovidia Stølen
En liten jente hjelper til når venninnens radiostyrte bil har kjørt seg fast i grusen. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Ikke bare for voksne

For barn og ungdom mellom 2 og 18 år er det et tilpasset opplegg for hver aldersgruppe som kalles «Planetene».

På tirsdag dro barn i grupper rundt på området for å prøve seg på forskjellige stasjoner. Der fikk de blant annet kjøre hest og kjerre, kle seg ut i forskjellige kostymer, bade, få ansiktsmaling og kaste våte svamper på modige frivillige.

– Før var det sånn at de voksne tok med seg barna på sommerstevne. Nå er det nesten blitt motsatt, smiler en av dem.

De frivillige fulgte sin gruppe med barn fra aktivitet til aktivitet. Slik ble hele dagen fylt opp med lek. Foto: Hedda Ovidia Stølen