— Vi har i utgangspunktet først tenkt å finne ut om det er mulig å drive oppdrett i Fedafjorden. De siste 8-10 årene har det ikke vært blåskjell å finne i fjorden, bortsett fra på tauverk og på flytebrygger av plast, skrev Alf Ingebretsen, Steven Treland og Hans Aase i et brev til ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinlaug i mars i fjor.

De ville starte et prøveprosjekt for oppdrett av blåskjell i Rørvikbukta i Fedafjorden. Nå har de tre, forsterket av Trond Rafoss, sendt ny henvendelse til kommune - denne gang som Listerskjell AS, som er under etablering.

Etter kun 5 måneder kunne vi konstatere at påslaget av yngel var over all forventning

Sagebukta

– Kommunen har tidligere blitt varslet om vårt prøveprosjekt for dyrking av blåskjell på Rørvikbukta. Etter kun 5 måneder kunne vi konstatere at påslaget av yngel var over all forventning. Enkelte blåskjell hadde oppnådd en størrelse på ca 25 millimeter, heter det i brevet.

Imidlertid viste det seg at Rørvikbukta var litt for utsatt for urolig vær — pluss at sjøbunnen var veldig bratt bare kort avstand fra land. Basert på prøveprosjektet ønsker Listerskjell AS derfor å flytte prosjektet og starte dyrking av blåskjell på et 20 dekar stort areale der det tidligere har vært oppdrettsanlegg for blåskjell.

Ifølge opplysninger gitt i nabovarselet vedlagt søknaden, dreier det seg om Sagebukta på Feda.

– I følge Terje Aamot, som ledet/leder prosjektet Rene Listerfjorder, ble Fedafjorden «friskmeldt» i 2011. Senere undersøkelser har også bekreftet at vannkvaliteten er god., heter det i henvendelsen.

Søkerne ser for seg en produksjon på 200 tonn blåskjell i året. Foto: Frilans

Norges produksjon av sjømat satte ny rekord i 2017 der eksporten nådde 95 milliarder

Ny rekord

Mennene bak Listerskjell AS skriver varmt om akvakultur i brevet, og viser til biologisk produksjon fra havet som det viktigste satsningsområdet fremover når man ser på nedgangstidene i oljebransjen og hva Norge skal leve av i fremtiden.

– Norges produksjon av sjømat satte ny rekord i 2017 der eksporten nådde 95 milliarder, skriver de fire og påpeker at oppdrett av blåskjell er miljø- og ressursvennlig blant annet fordi skjellene ikke trenger fores.

Trond Rafoss er også styreleder og medeier i skalldyrmottaket på Borhaug i Farsund, som ble åpnet i fjor sommer. Foto: Bjørn Hoel

200 tonn årlig

– l kommuneplanens arealdel for 2015-2027 er det ikke avsatt areal i kommuneplanen til formålakvakultur. Avklaring av arealspørsmålet er første punkt i en søknad om akvakulturtillatelse, informeres det fra bedriften i oppstartfasen.

– Dersom kommunen gir dispensasjon til formål akvakultur for det omsøkte areal vil vi gå videre med en søknad om akvakulturtillatelse for produksjon av blåskjell i størrelsesorden 200 tonn per år.

Deretter venter en omstendig prosess der både fylkeskommunen, Mattilsynet, Fylkesmannens miljøvernavdeling, Kystverket og Fiskeridirektoratet skal uttale seg etter at søknaden har vært ute til offentlig ettersyn i fire uker.