– Et land som virkelig er i mediene for tiden. Verdens mest lukkede land. Det er innpakket i uhygge og vi bare aner hva som skjer, sier Anders Mathias Larsen, talsperson for arrangørene av Tematorsdag.

MEN KETIL Fuglestad har vært der. Sammen med andre organisasjoner har den aktive tidligere fylkesgartneren bidratt med sin kompetanse om produksjon av veksthus og oppsamling av regnvann.

I tørkeperioder står risåkrene tørre og kan ikke plantes til og det som er plantet stopper opp. Det er ekstremt behov for hjelp til å skaffe vann. Også til sykehus, matlaging og vasking er det ofte store problemer med vanntilgangen. Hans engasjement er å hjelpe til selvhjelp.

På Feda vil Fuglestad ved bilder og ord fortelle fra dette landet, men han vil også føre tilhørerne til Etiopia hvor han også har drevet et utstrakt hjelpearbeid.

I DET AFRIKANSKE landet hjelper han fattige som har sin egen forretningsidé. «Hjelp til selvhjelp» er godkjent av etiopiske myndigheter under navnet Self to Self Economic Development Asociation (StS EDA). StS EDA får drive bygdeutvikling i tre store kommuner og i en by i Sør-Etiopia med i alt ca 600.000 inbyggere.

– Arbeidet startet for 12 år siden. Brit Signe og Ketil Fuglestad fikk en testamentarisk gave hvor ønsket var at pengene skulle bli brukt i Etiopia. Brit Signe og Ketil hadde vært misjonærer i bistandsarbeid der fra 1976-1986, sier Anders Mathias Larsen.

STØTTEN er til fattige som har en forretningsidé. Hjelpen blir gitt til enkeltpersoner av begge kjønn i alderen 18-45 år. Pengene er ikke et lån, men kontantstøtte. Støtten skal ikke betales tilbake. De nye prosjektene blir valgt ut av fem personer, fire ledere fra hver kommuneadministrasjon og en fra StS EDA.

De som får støtte kan være unge uten arbeid, ugifte mødre, HIV-positive, enker, funksjonshemmede og andre i en økonomisk vanskelig situasjon. For å få utbetalt første støttebeløp må alle prosjekteierne delta på opplæringskurs og åpne bankkonto og sette støtten inn på kontoen.

– Dette og mere til skal vi virkelig bli ført nærmer inn i på Tematorsdag, sier Anders Mathias Larsen.

Han beskriver Ketil Fuglestad er en brennende, engasjert og kreativ hjelpearbeider med mye kompetanse og stort hjerte og en dyktig formidler.

Hollenderbyens Dannede Duer synger på Tematorsdag på Huset, Feda torsdag 30. november. Foto: Hedda Ovidia Stølen

SANG OG MUSIKK blir det selvsagt også på høstens siste temakveld på Huset.

– Vi får besøk av duene fra Flekkefjord med sin leder Roy som gleder oss med sin sang, sier Anders Mathias Larsen.

Han sikter til kvinnekoret Hollenderbyens Dannede Duer.

– De har vært på Huset før, og mange vet hva vi har i vente, legger Larsen til.

Vi håper alle vil oppleve en ny flott kveld på Huset.

Kveldstankene er det Kvinesdal og Fedas egen diakon Lene Lovise Holgersen som skal dele med forsamlingen.

– Når vi så stiller med gratis kaffe og nystekte vafler og et lite lotteri, så håper vi alle vil oppleve en ny flott kveld på Huset, sier Larsen, og legger til:

– Om noen er redd for å ofre en episode av TV-serien «Oppfinneren», så vises kveldens episode på storskjerm i forkant av temasamlingen. Vi ønsker hjertelig velkommen fra hele Lister!