Ved forrige kommunestyre fremmet Hans Sandvand (H) at Kvinesdals brannvesen ofte kalles ut til ulykker og hendelser hvor liv står på spill.

Brannmannskapene er som regel først på stedet, ofte lenge før ambulansepersonell kommer. Mannskapet ønsker derav å øke sin kompetanse for å være best mulig rustet i slike situasjoner.

I sitt innlegg, uttalte Sandvand at det muligens er en oppgave de ikke kan forvente at løses i Brannvesenet Sørs regi.

Spørsmålet til ordføreren var derfor om han kan be rådmannen utrede og vurdere muligheten for at brannmannskapene i Kvinesdal kan få mulighet til å gjennomføre prosjektet «Mens du venter på ambulansen».

Mange endringer

Under onsdagens kommunestyremøte svarte ordfører Per Sverre Kvinlaug med å rose Brannvesenet Sør og brannmannskapene i Kvinesdal.

Ordføreren har hatt dialog med brannsjef Jon Inge Aasen vedrørende dette spørsmålet. Og ifølge Aasen har brannvesenets oppgaver endret seg mye de senere årene.

I 2017 var Brannvesenet Sør IKS (BvS) blant annet ute på 39 bygningsbranner, 37 trafikkulykker og 33 hjertestarter/helseoppdrag.

Han viser til at oppdrag i forbindelse med hjertestans/helseoppdrag er et ansvar som fullt og helt tilligger i helseforetakene (se faktaboks).

For 10-15 år siden ble Åmot brannstasjon i Kvinesdal tildelt hjertestarter med påfølgende opplæring. Når AMK-sentralen mottar melding om hjertestans, blir den lokale brannstasjonen alarmert dersom det ikke finnes ambulanse i nærområdet.

For Kvinesdals del blir brannstasjonen ofte alarmert ved hendelser av denne type, da nærmeste ambulanse er lokalisert i Flekkefjord.

Ifølge Aasen foreligger det betydelige økonomiske kostnader ved helseoppdragene. Eksempelvis beløper lønnskostnader for 33 utrykninger i løpet av året seg på cirka 150.000 kroner. Dette, samt resertifisering og erstatning av materiell utgjør totalt en ekstra kostnad i inneværende år på rundt 250.000 kroner.

Dette er en utgift som kommunene har for helseoppdrag som helseforetakene har ansvar for, påpekes det.

Ber rådmannen ta tak

Selv om brannsjefen ytrer at de ser svært positivt på at brannvesenet bistår ambulansetjenesten slik at innbyggerne får best mulig hjelp i akuttsituasjoner, konkluderes det med at Brannvesenet Sør ikke har mulighet til å påta seg oppgaven med opplæring og oppfølging av «Akutthjelpere» innenfor ordinære budsjett.

– Den enkelte kommune som vil at Brannvesenet Sør skal utvides til også å omfatte dette, må bære kostnadene for tilleggsoppgave hvor ansvaret tilligger helseforetakene, fremholdes det.

På bakgrunn av dette mener ordføreren at dette er en sak som kan fremmes politisk i forbindelse med budsjett- og økonomiplanarbeidet. Kvinlaug ber derfor rådmannen om å utrede saken, og vurdere muligheten for at brannmannskapene i Kvinesdal kan få mulighet til å gjennomføre prosjektet «Mens du venter på ambulansen».