Formålet med møtet var å vise hvordan Kvinesdal Handelshus ligger an i dag i forhold til de andre nærliggende kommunene, og hva som kan gjøres i Kvinesdal for å øke omsetningen i butikkene. Det var leder av Handelshuset i Kvinesdal, Åse Gjelsten Versland, som sammen med Ulrik Svindland i Kvinesdal Sparebank som var initiativtaker til møtet, hvor Roy Michaelsen fra Butikkutvikling Sør kom med sine betraktninger rundt lokal handel.

- Hver tredje kjøpesenter i USA har i dag blitt lagt ned, og dette er en trend som kommer til Norge, mener Michaelsen.

Han kan fortelle at kjøpesenter-utviklingen har stått stille i 10 år, både i Flekkefjord, Farsund, Mandal og i Kristiansand. Han peker på at omsetninger i fysiske butikker må vike mer og mer for netthandelen, fordi netthandelen gjør at det selges varer på en annen måte i dag enn det ble gjort tidligere.

Åse Gjelsten Versland fra Handelshuset og Ulrik Svindland fra Kvinesdal Sparebank var initiativtakere til møtet.

– Trenger utvalg

Michaelsen er positiv til arbeidet Handelshuset i Kvinesdal gjør, og fokuserer på hvor viktig det er at alle bidrar til at fellesskapet skal kunne fortsette. Han tror at jo flere nisjebutikker en gågate har, jo mer attraktive blir gågaten for nye kundemasser. Dette vil igjen føre til at butikkene sammen utgjør et bedre tilbud, som igjen speiler seg i en bedre omsetning for samtlige butikker.

- Kundemassen trenger et utvalg, så dersom dere har tre klesbutikker, og en legger ned, så vil det generelle utvalget til kunden minske. Dette fører til at kunden heller gjerne drar til Lyngdal for å handle, forklarer han.

Michaelsen mener det er god plass til flere butikker i Liknes, og foreslår blant annet en skobutikk og en møbelbutikk i tilbudet til kundemassen.

- Kundemassen får en unnskyldning til å bruke internett eller andre kommuner sine butikker, når de ikke kan kjøpe det de trenger i sin egen kommune, forklarer han og viser til at målet må være å få hentet folk fra de andre kommunene til Kvinesdal, enten i form av aktiviteter og opplevelser, eller av et godt utvalg av butikker til kundemassen.

Rundt 25 personer møtte opp til tirsdagens møte i Handelshuset, for å få litt oversikt over hvordan det står til med handelen i Liknes sentrum.

Spille hverandre gode

Anita Sindland fra Norway Rock var også til stede, og spilte på de samme strengene til Michaelsen. Hun mener de har mye å hente på å spille hverandre gode.

- Vi synes det er gøy for Kvinesdal sin del, at vi blir satt på kartet med denne festivalen.

– Det er dyrt å drive en festival, selv når alle som er med jobber frivillig. I år skal vi forsøke oss med å ha en dag ekstra, for å skape litt grunnlag for ekstra inntekt for å få det til å gå rundt, forklarer hun.

Ruth-Elin Vapequeen Bergum-Sveinall er enig, og vil ha med seg flest mulig fra Handelshuset ut til festivalområdet helgen 11.-13. Juli.

– Det er mange folk i området som ser etter noe de kan bruke penger på, forteller Bergum-Sveinall.

– Vi må gi og ta litt, og være kreative for å kunne gi et tilbud festivaldeltakerne kan sette pris på, mener hun.

Åse G. Versland er enig, og peker på at medlemmene i handelshuset har fått en god mulighet til å gjøre god butikk, og samtidig ha det gøy.