– Det å få møte barna igjen i barnehagene var flott og gledelig, og vi har fått mye gode tilbakemeldinger på oppstarten der. Nå gleder vi oss til å få tilbake elevene i første til fjerde klasse på skolene fra mandag av, sier fungerende kommunalsjef for Oppvekst i Farsund, Tor Magnus Knutsen.

Nå gleder vi oss til å få tilbake elevene i første til fjerde klasse på skolene fra mandag av.

Skolene klargjorte

Med unntak av noen få barn som har foresatte som har samfunnsviktige arbeidsoppgaver, har de aller fleste barna siden 13. mars måtte holde seg hjemme og fått hjemmeundervisning som følge av utbruddet av Covid-19-viruset.

Sju uker etter at skolene ble stengt, skal første- til fjerdeklassingene fra mandag av få komme tilbake skolehverdagen.

Over hele landet har rektorene, lærere og skoleeierne de siste dagene jobbet for å klargjøre skolebyggene for å kunne ta imot første- til fjerdeklassingene etter at regjeringen like før påske meldte at de yngste elevene får begynne på skolene igjen.

Ett av de viktigste grepene for å forhindre spredning av Covid-19 viruset er å vaske hendene. Rektor ved Berge barneskole, Cecilie Førsund, demonstrerer hvordan det skal gjøres. Foto: Torrey Enoksen
Fungerende kommunalsjef for Oppvekst i Farsund, Tor Magnus Knutsen, mener skolene er klare til å ta i mot elevene på første til fjerde klasse på mandag. Foto: Mona Wikøren
I samtlige klasserom som skal benyttes på Berge barneskole er det satt ut håndsprit Foto: Torrey Enoksen

En rekke tiltak

Før elevene får innta klasserommene igjen, er det satt i verk en rekke tiltak.

Blant annet vil antall elever i hver gruppe settes til maksimalt 15 barn. Elevene skal bestå av faste grupper og ansatte, også kalt kohort.

Kohortene skal i minst mulig grad blande seg med andre kohorter. De voksne kan samarbeide på tvers av kohortene for praktisk gjennomføring av skoledagen, da først og fremst utendørsaktivitetene.

For å forhindre spredning av Coviod-19-viruset, blir de allerede innarbeidede smitteverntiltakene svært viktige. Barna og de voksne skal vaske hendene før de drar hjemmefra, når de kommer til skolen og når de kommer hjem, i tillegg til etter hosting, toalettbesøk, før og etter måltider og uteaktiviteter og friminutt.

– Vi er klare til å ta imot elevene på mandag, sier rektor Cecilie Førsund (t.h.). Virksomhetsleder for barneskolene i Lyngdal, Ingrid Alden, er glad for at første til fjerde klassingene igjen kan få komme på skolen. Foto: Torrey Enoksen
På flere vegger og dører ved Berge barneskolen er plakater hengt opp for å minne elevene på å forebygge smitte. Foto: Torrey Enoksen

– Når det gjelder uteområdene får hver enkelt elevgruppe sitt spesifikke avgrensede område og inne vil de ulike kohortene ha faste klasserom som bare de bruker. Allerede på bussen vil elevene måtte innrette seg etter en ny hverdag, hvor de må sitte enkeltvis, sier Knutsen.

Nok personale?

– De nye retningslinjene innebærer flere voksne. Har dere nok personale og rom kapasitet til å kunne klare dette?

– Det mener vi at vi har. Det å gjenåpne skolene er viktig for samfunnet, ikke minst for far og mor som har vært hjemme og som nå får større mulighet til å dra på jobb. Jeg skal innrømme at det er utfordringer, men ledelse og ansatte har virkelig brettet opp ermene for å lage et godt tilbud, så dette blir bra, sier Knutsen.

Det å gjenåpne skolene er viktig for samfunnet, ikke minst for far og mor som har vært hjemme og som nå får større mulighet til å dra på jobb.

Tror elevene gleder seg

Virksomhetsleder for skolenes første til sjuende klasse i Lyngdal kommune, Ingrid Alden, skriver i en e-post til Lister24 at ledelsen ved alle skolene har utført risikovurderinger og jobbet med tiltak for å forberede seg mest mulig på en gjenåpning mandag.

Blant annet er det utarbeidet felles retningslinjer for smittevern og hygienetiltak ved samtlige skoler i kommunen etter at smittevernveilederen fra Utdanningsdirektoratet forelå sist mandag.

– Rektorene jobber intenst sammen med sine ansatte med å planlegge for oppretting og organisering av «Kohorter», hvor veiledende antall er 15 elever på første til fjerde trinn og 20 elever på femte til sjuende trinn. Utstyr og stoler som ikke skal være i bruk er satt bort og man planlegger for hvordan renhold kan gjøres mest mulig effektivt. Per nå har vi nok personale slik at vi kan gjenåpne skolene uten reduksjon i antall timer. Det kan nok nå i oppstarten bli en litt annerledes skolehverdag enn det elevene er vant til å ha. Det vil gå en del tid med til å drive opplæring i smittevern og renholdsrutiner, og elevene vil også være en god del ute, skriver Alden.

– Jeg tror svært mange elever nå gleder seg veldig til å komme tilbake til skolen. Sammen med foresatte skal vi jobbe for å lære elevene gode smitteverntiltak slik at vi sammen bidrar til minst mulig smitte, forteller hun.

Jeg tror svært mange elever nå gleder seg veldig til å komme tilbake til skolen.

Mye ute-undervisning

Også i Kvinesdal er skolene i rute før mandag.

– Skolene i Kvinesdal har forberedt seg, og er klar til å ta imot elevene på 1.-4. trinn på mandag. Lærere og andre ansatte ser fram til, og gleder seg til elevene kommer, opplyser ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal opplyser at det blir mye ute-undervisning når skolene åpner for de yngste elevene. Foto: Mona Wikøren

– Det legges opp til å følge vanlig timeplan, og mye av undervisningen vil skje ute. Det vil også organiseres slik at ikke alle elevene har friminutt samtidig. Dusjing etter gymtimer skal skje hjemme, og svømmeundervisning legges det ikke opp til foreløpig, heter det videre fra ordføreren.

Det vil også organiseres slik at ikke alle elevene har friminutt samtidig.

Også i Kvinesdal skal elevene deles opp i grupper og den nasjonale veilederen skal følges.

Elevene skal vaske hendene når de kommer på skolen, før de drar hjem, etter toalettbesøk, etter å ha vært ute, før og etter måltider, i forbindelse med hosting og når de skal til og fra SFO. I tillegg anbefales de å vaske hendene før de går på skolen og når de kommer hjem.

Renholdsrutinene på skolene er endret i henhold til de anbefalinger som er gitt i forhold til smittevern, opplyser Kvinlaug.