Nå foreligger beslutningen fra Lister tingrett, som omhandler et såkalt «fremme av skjønn», i forbindelse med etableringen av Buheii Vindkraftverk. Privatpersonene Helge Briseid Risnes og Knut Risnes mener at hele prosjektet er ulovlig.

– Det er i strid med naturmangfoldsloven og saksbehandlingen fra NVEs side er uforsvarlig, sa Helge B. Risnes til Kvinesdal24, i forbindelse med at saken ble behandlet i slutten av april.

Det er i strid med naturmangfoldsloven og saksbehandlingen fra NVEs side er uforsvarlig.

– Ulovlig grunnlag

– Vår påstand er at konsesjonen Buheii Vindkraft AS har fått til å bygge vindkraftverk i heiene nord i Kvinesdal, og i deler av Sirdal er fattet på feil og ulovlig grunnlag, la Risnes til. Han har selv bruksrett til en jakthytte i utbyggingsområdet fram til 2050.

Rettens oppgave var blant annet å foreta en såkalt predusiell vurdering av om de materielle vilkårene for utbygging var til stede. Konkret mener Risnes og Risnes at konsesjonsvedtaket som ekspropriasjonsvedtaket bygger på er feil, og må anses som ugyldig.

Vindmøllemotstandere klarte ikke å stoppe utbygging på Buheii. Foto: Thomas Grønvold

Ikke ugyldig

– Retten er kommet til at de materielle betingelsene for skjønnets fremme er til stede. Rettens avgjørelse er truffet som ledd i den samlede skjønnsforretning, jamfør skjønnsprosessloven paragrafene 26 og 48. Beslutningen er ikke gjenstand for særskilt overprøving, men må eventuelt angripes med overskjønn, påpekes det fra tingrettens side.

Retten er kommet til at de materielle betingelsene for skjønnets fremme er til stede.

Avslutsningsvis, i det 18 sider lange dokumentet, fremholdes det at retten er kommet til at det ikke hefter feil ved konsesjons - eller ekspropriasjonsvedtaket som tilsier at det er grunnlag for ugyldighet.

Gir seg ikke

Til Kvinesdal24 sier Helge Briseid Risnes at han ikke er veldig overrasket over beslutningen som nå foreligger.

– Nei, jeg er ikke veldig overrasket. Det som har vært viktig for meg er å få fokus på denne saken, og påvise at saksbehandlingen ikke holder mål, sier han.

Nå skal han bruke sommeren på å finne ut hva han skal gjøre videre. Han understreker at han gjør dette av idealistiske grunner, fordi han føler et ansvar for å vekke folk, som han sier.

– For øvrig kan man ikke forvente at tingretten har den kompetansen som er nødvendig i denne sammenhengen. Jeg ser ikke bort i fra at denne saken går helt til Høyesterett, sier teknologen Briseid Risnes.

Han og Knut Risnes har vært spesielt opptatt hvor ødeleggende en slik utbygging vil være, for dyrearter som hønsehauk, hubro, villrein, kongeørn og beitende sauer.

Det som har vært viktig for meg er å få fokus på denne saken.

Større inngrep

De påpeker videre at å etablere Buheii Vindkraftverk er i strid med menneskerettighetskonvensjonen, gjennom å hevde at det ikke er mulig å bygge vindkraftverket uten enda større naturinngrep enn det konsesjonen tilsier.

I september er det planlagt at skjønnet skal fremmes og hvor skadene som vindkraftverket påfører omgivelsene skal vurderes og verdsettes. Deretter kan saken bringes inn for lagmannsretten.