Med det nye prosjektet, ønsker Coverks Academy å se til at barn og unge i Kvinesdal lærer seg koding og programmering. Coverks Academy er en gruppe bestående av skoleansatte, elevrepresentanter, foreldre og personer knyttet til Coverks.

Læren om koding vil gi store gevinster, mener prosjektansvarlige Per Olav Verås, som kom opp med ideen. Han påpeker at koding er fremtiden, og at det er nettopp det som skal innføres i skolen fra 2020.

Viktig å starte tidlig

– Vårt fokus er på barnetrinn og fange deres interesse, forteller han.

Det er nemlig viktig å starte læreprosessen så tidlig som mulig. Målet er å innføre prosjektet ved alle barne- og ungdomsskolene i Kvinesdal, og kanskje videregående skole - avhengig av midlene de får inn.

Ifølge Verås trenger man slettes ikke være et geni for å forstå koding.

– Det er ikke vanskelig å lære seg programmering. Og elevene i dag er helt annerledes nå enn da vi var unge, den gang hadde vi ikke pc. Dette er Ipad-generasjonen, de er vant med teknologi og å skape ting. Det fine med programmering er at elevene må tenke logikk.

Han forklarer at de i første omgang vil kurse opp lærerne.

Her viser Per Olav Verås frem en «Piper», en enkel datamaskin som hans sønn har laget. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Littlebits

Hensikten er blant annet at alle elever på mellomtrinnet i Kvinesdal skal lære å koble sammen og programmere «littlebits». Dette er, enkelt forklart, fargekodet «byggeklosser» med magneter som man kan bruke til å lage hundrevis av kretser. Disse kan kobles til datamaskinen. Det er noe elever fra åtte til 16 år kan lære seg, forklarer Verås.

Han forteller at de ved dette ønsker å knytte industri, samfunnet og skolene sammen.

For å få til prosjektet, har Coverks Academy blant annet søkt om midler ved Kvinesdal kommune om 50.000 kroner. Skolene i Kvinesdal betaler selv kursene til en verdi av 24.000 kroner det første året.

Som en del av finansieringen er det tenkt at prosjektgruppen bidrar med dugnadsinnsats for å redusere prisen det første året.

Etter planen ønsker Coverks Academy å innføre koding i skoleplanen allerede til høsten.