Så sent som i sommer, 28. juli 2019, ble syv boliger ved Kvinesdal omsorgsenter total-ødelagt i brann. Beboerne kom seg alle ut i trygghet. Men det kunne gått så mye verre. I de senere år har det også brent i omsorgsboliger i Lyngdal og Mandal. Brannvesenet sør dekker ni kommuner, nemlig Kvinesdal, Lyngdal, Farsund, Hægebostad, Audnedal, Lindesnes, Mandal, Marnardal og Åseral.

– Vi regner med at vi blir ferdig med selve kontrollene før jul. Om vi finner alvorlige mangler kan det ta noe lengre tid før forhold blir oppgradert, vedgår avdelingsleder Torbjørn Høyland.

Han fortsetter:

– I to tilfeller har det vært dårlige brannskiller på loftet. I 2016 sendte Brannvesenet sør ut et skriv til samtlige av våre kommuner. Der ba vi om at kommunale bygninger oppført etter 1984 skulle oppgraderes i henhold til paragraf 8 i «forskrift om brannforebygging», påpeker Høyland.

I to tilfeller har det vært dårlige brannskiller på loftet.

Han føyer til at dette igjen har vært et tema under samtlige tilsyn rettet mot kommunale eiere.

Nyere bygninger

Ifølge Høyland har også nyere bygninger svakheter, særlig i forbindelse med brannskiller på loftet.

– Branner vil da spre seg svært fort mellom leilighetene i disse byggene. Siden omsorgsboliger huser personer med risikoadferd for brann, eller nedsatt funksjonsevne, er det svært viktig at brannskillene mellom leilighet fungerer som forutsatt, sier han.

Branner vil da spre seg svært fort mellom leilighetene i disse byggene.

Han understreker at Brannvesenet sør om kort tid vil starte gjennomføring av en aksjon rettet mot samtlige kommunale boligkompleks/rekkehus i dekningsområdet. Eneboliger vil ikke omfattes av aksjonen.

Samtlige loft

I skrivet, som også avisen har fått innsyn i, fremgår det videre at Brannvesenet, sammen med kommunen vil foreta en inspeksjon av samtlige loft. Dersom loftet ikke er branncelledelt mellom hver leilighet, skal lufteåpningene til kaldt loft ikke være nærmere enn underliggende vindu enn 1,8 meter. Over vinduer skal takfoten være tett, og kles med 15 millimeter brannplate. For rekkehus skal brannskillet i leiligheten gå opp til underkant av yttertak. Svalganger må sikres, og så videre. Det understrekes samtidig at det er viktig at alle luker og åpninger til loftet er utført med brannmotstand.

Ingen tilstandskontroll

Brannvesenet sør føyer til at denne aksjonen ikke vil være noen tilstandskontroll av bygningen.

– Men vi vil avdekke der det er alvorlige feil og mangler. Slike ting må utbedres, eventuelt må det lages brannteknisk vurdering av sakkyndig firma. Enkelte bygningskomplekser er oppført etter byggeforskrift av 1987, og vi vet av erfaring at flere løsninger fra den tid er svært uheldig, sett med dagens øyne. Kommunen må i disse tilfellene gjøre en løpende vurdering om hvilke beboere som kan bo her, fortsetter Torbjørn Høyland.

Men vi vil avdekke der det er alvorlige feil og mangler.

Han vektlegger at kommunen vil bli kontaktet av saksbehandler, og eiendomsavdelingen bes om å stille med representanter som kan være med på aksjonen, og bistå med adgang til leilighet/ loft.