Heldigvis mistet ingen livet - og ingen ble heller alvorlig skadet - i storbrannen på Kvinesdal omsorgssenter søndag. Det kunne gått mye verre da de sju omsorgsleilighetene brant helt ned til grunnen. Fortsatt er det usikker hva som forårsaket flammene. Brannetterforskerne har nå saumfart tomten etter spor. Saken etterforskes videre av politiet.

AT DET GIKK så godt som det gikk, skyldes først og fremst snarrådighet, dyktighet og heltemot fra pleiere og andre ansatte som var på jobb den fatale søndags ettermiddagen. Daglig leder ved Kvinesdal bo- og dagsenter, Line Daastøl, har hyllet sine medarbeidere i alle medier hun har snakket med. Det er ikke vanskelig å slutte seg til denne hyllesten. En fantastisk innsats ble lagt for dagen da ulykken var ute. Først og fremst ved at pleierne fikk beboerne ut og i sikkerhet. Men ifølge Daastøl ble det også tenkt ut over ansvaret utover kvelden for å sikre de rammede mat.

DET ER LETT å få panikk når ulykken er ute. Derfor er det viktig med gode og gjennomarbeidede beredskapsplaner ved institusjoner som denne. Men like viktig er det at planene ikke blir liggende i en skuff, men tas frem med jevne mellomrom, gjennomgås og at det også faktisk blir trent på krisesituasjoner. I Kvinesdal synes rutinene å ha vært gode nok på dette området. Det er ikke sikkert det står like bra til på alle institusjoner i Lister-regionen. Storbrannen sist søndag bør derfor tas som et varsko og påminnelse om at katastrofer kan inntreffe når som helst. Da gjelder det å være forberedt.

Storbrannen sist søndag bør derfor tas som et varsko og påminnelse om at katastrofer kan inntreffe når som helst.

BRANNVESENET fikk en litt uheldig start på slokningsarbeidet siden det kun var to brannmenn og en tankbil på stasjonen på Åmot da katastrofemeldingen kom. De øvrige var på vei hjem fra en redningsaksjon 25 kilometer lenger oppe i dalen. Men da alarmen gikk ble alt tilgjengelig mannskap i Brannvesenet Sør tilkalt. Mannskaper fra Mandal, Kvinesdal, Kvinlog, Lyngdal og Flekkefjord deltok i slokningsarbeidet. Det viser at det interkommunale samarbeidet innenfor denne etaten fungerer godt. Det er betryggende. De deltakende mannskapene fortjener også honnør for sin innsats.