– Vi har naturligvis gjort oss noen tanker, men de tekniske undersøkelsene har ennå ikke kommet frem til noen håndfaste konklusjoner på hva brannårsaken er, forteller lensmann i Flekkefjord og Kvinesdal, Asbjørn Skåland til Kvinesdal24.

Vi har naturligvis gjort oss noen tanker.

Søndag 28. juli tok syv boliger ved Kvinesdal omsorgssenter fyr. De tre beboerne inne i byggene kom seg alle ut i trygghet, men selve byggene ble brent til grunne.

Det har blitt hentet inn avhør fra ansatte og andre vitner som var på stedet, og tirsdag, to dager etter storbrannen, var kriminalteknikere på stedet for å foreta undersøkelser på åstedet.

Da sa kriminaltekniker Ørjan Stokke at etterforskningen ville ta tid.

– Der hvor det ikke er så mye konkret igjen å etterforske, kan man ikke alltid konkludere klart.

Jobber med forsikring

Frem til de tekniske undersøkelsene er helt ferdige, vil ikke det nedbrente området bli ryddet ordentlig opp i.

Leder i enhet for teknisk drift i Kvinesdal kommune, Geir Netland, forteller at kommunens hovedfokus for øyeblikket er forsikringsprosessen.

– Først og fremst må vi avvente til politiet gjør seg ferdig med sin oppgave. Nå jobber vi med hvor mye vi får igjen av skadeutgifter på forsikringen, så kan vi begynne planleggingen med eventuell gjenoppbygging. Dette gjør vi i samarbeid med de ansatte på bo- og dagsenteret, forteller han.

Netland kan ennå ikke si noe om hvor store utgifter det er snakk om, eller når planer for gjenoppbygging vil starte.

Det er ennå uklart hvor mye brannen vil koste for kommunen. Først må det beregnes hvor mye forsikringen dekker. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Foreløpig ikke sett avvik

Når det kommer til brannsikkerheten på de syv leilighetene som tok fyr, forteller brannsjef Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen, at de foreløpig ikke har registrert noen avvik, men at det er for tidlig å konkludere med.

– Vi må vente på politiets tekniske undersøkelser før vi kan vurdere om alle brannsikkerhetstiltak var etter kravene, men det var brannceller i leilighetene, forteller han.

Vi må vente på politiets tekniske undersøkelser før vi kan vurdere om alle brannsikkerhetstiltak var etter kravene.

En branncelle er et rom bygget slik at brannen skal kunne herje uten at spredning til nabobranncellen skjer. Vanligvis krever norske byggeforskrifter at branncellen skal holde stand i 30 minutter, slik at brannvesen skal ha tid til å komme på stedet.

Spredning gikk fort

Det var imidlertid ikke brannmur mellom leilighetene, men dette forteller Aasen er etter forskriftene.

– Foreløpig vet vi bare hva vi så mens det brant. Spredningen gikk fort langs fasaden. Når brannen først når ut av huset går det fort. I tillegg var det synd at brannvesenet var på et annet oppdrag samtidig som brannen startet, og dermed rakk vi ikke å stanse brannen før den hadde spredt seg, fortsetter Aasen.

Brannsjef Jon Inge Aasen forteller at det er mye å lære fra brannen. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Mye å lære

Om byggene var oppgraderte i forhold til sikkerhetskrav, og om det var ting som kunne blitt gjort annerledes, er spørsmål Aasen forteller at ikke kan svares på ennå. Alt avhenger av hva politiet finner ut.

– Vi må ta en vurdering på hvordan byggene eventuelt burde vært bygget annerledes når politiets undersøkelser er ferdige. Uansett er det mye vi kan lære fra denne situasjonen når det kommer til brannsikkerhet. Det tar vi med oss videre, forteller han.