I forkant av foredraget møtte Kvinesdal24 Liv Egeland og Melinda Kvinlaug som begge manet til saklig islam-debatt på foredraget.

Egeland var en av mange private initiativtakerne bak arrangementet. Kvinlaug var ikke med som arrangør, men som meningsmotstander og representant fra Norges Multikulturelle Senter (Nomkus).

Storhaugs islamkritikk har i mange år vekket en sterk og polarisert debatt. Torsdag la Kvinlaug ut en statusoppdatering på sin Facebook hvor meningsfrontene med all tydelighet kom til syne (se egen sak, journ. anm).

Kvinlaug understreket til Kvinesdal24 at hun er sterk motstander av Storhaug, men at hun ville stille på arrangementet for å høre på det hun hadde å si - samtidig som hun hadde en klar forventning om at det ble gitt anledning til å stille spørsmål. Og det ble det.

Melinda Kvinlaug var på plass og stilte spørsmål til Hege Storhaug. Foto: Mona Wikøren
Hege Storhaug signerte bøker i pausen. Etter pausen var det anledning til å stille spørsmål - en anledning svært mange benyttet seg av. Foto: Mona Wikøren

Sterke beretninger

Hege Storhaug innledet sitt foredrag med å fortelle om sin bakgrunn som journalist. Hun beskrev seg selv som «rød» i sitt verdigrunnlag dengang. Deretter fortalte hun om hvordan hun begynte å sette spørsmålstegn ved islam som religion etter hennes møter med mennesker i sitt arbeid og på reise.

Mye av det Storhaug fortalte var beretninger som hun har beskrevet utførlig i sin bok «Islam, den 11. landeplage» som hun ga ut i 2015. Storhaug kjenner Pakistan godt etter å ha vært der 17 ganger. Hun bodde i Pakistan i to år på 1990-tallet. Under foredraget fortalte hun om hvordan utviklingen i Pakistan har vært siden hun var der første gang da bekledning var noe hun knapt viet en tanke, til hun var der siste gangen for noen år siden. Da var hijab og niqab det dominerende.

Lovreligion

Storhaug beskrev også sine møter med europeiske byer hun har besøkt hvor hun mener å se den samme tendensen med økt tildekking av kvinner og økt praktisering av sharialov.

Hun tok også for seg temaer som tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, samt hvordan muslimske jenter og gutter hindres i å ta del i vestlige aktiviteter, som kulturell utfoldelse gjennom sang, musikk og dans. Storhaug begrunnet dette med at islam, som en totalitær lovreligion, er på fremmarsj i Norge og Europa.

Storhaug skiller også tydelig på muslimer gjennom begrepsbruken «Mekka-muslimer» og «Medina-muslimer». «Mekka-muslimene» er ifølge Storhaug frihetssøkende mennesker som i sin religionsutøvelse er private og spirituelle. Storhaug mener imidlertid å kunne kunne dokumentere at «Medina-muslimer» representerer islam som lovreligion, og at denne gruppen er i sterkt fremvekst. Det er lovreligionen Storhaugs kritikk retter seg mot.

– Viktige ting

Foredraget gjorde tydelig inntrykk på Kvinlaug som meningsmotstander. Hun mener likevel at retorikken som brukes via Human Rights Service og andre alternative medier ellers gir et for stort fokus på det som er negativt.

– Jeg har ikke lest boken hennes. Det skal jeg nå gjøre. Når det gjelder foredraget hennes, så beskriver hun sine opplevelser veldig godt og eksemplene hun trekker frem er reelle. Det er viktige ting hun tar opp - jeg ser det, sier Kvinlaug.

Det er viktige ting hun tar opp - jeg ser det.