Rådmannens forslag til vedtak er at Kvinesdal kommune jobber videre med etablering av Vitensenter Sørlandet, avdeling Kvinesdal, basert på foreløpig prosjektplan.

– Jeg vil tro at det fortsatt er stor enighet om å få på plass et vitensenter i Kvinesdal. Det er også forankret i budsjett- og økonomiplanen at vitensenter og flomsikring skal satses på. Utgangspunktet for det igjen, er sentrumsutviklingsprosjektet vi har, og som blant annet henger sammen med «Landing Kvinesdal», forteller ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Jeg vil tro at det fortsatt er stor enighet om å få på plass et vitensenter i Kvinesdal.

Viktig fase

Han understreker at man er i en viktig fase nå, i forhold til å få et vitensenter opp å stå innenfor tidsrammen.

– I prosjekt-planen står det at vi skal ha dette fysisk på plass innen 2021. Om det vil skje er jeg litt usikker på, men det er innenfor rekkevidde. Det har jo vært jobbet målrettet mot dette en god stund nå, sier Kvinesdal-ordføreren.

Han påpeker videre at det også er viktig å ha en god dialog med eksempelvis grunneiere.

– Før sommeren bør flere ting være avklart, avklarer Kvinlaug.

Før sommeren bør flere ting være avklart.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug opplyser at et vitensenter kan være på plass allerede ved utgangen av 2020. Foto: Olav Hoel

– Økonomi og lokaler

I rådmann Jens Arild Johannessens innstilling fremholdes det eksempelvis at en prosjektplan vil være i stadig utvikling, på samme måte som et etablert vitensenter stadig er i utvikling.

– Hovedfokus framover vil være å få på plass økonomi, lokaler og driftsavtaler, skriver han i sin innstilling til politikerne.

Det jobbes for øvrig med å etablere vitensenteret i apotek-kvartalet i Liknes, i sentrum av Kvinesdal.

– Grunneierne i dette kvartalet har gitt en gruppe på tre fullmakt til å representere dem i et utviklingsarbeid. Det er kontakt med interesserte utbyggere, og det er gjort avklaringer i forhold til forskrift for offentlige anskaffelser, sier rådmannen.

Hovedfokus framover vil være å få på plass økonomi, lokaler og driftsavtaler.

Rådmann i Kvinesdal, Jens Arild Johannessen, skriver i sin innstilling at et vitensenter i Liknes vil være et viktig element i utvikling av Kvinesdal og attraktiviteten i sentrum. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Lavest utdannelsesnivå

– I prosjektplanen har vi listet opp flere behov og begrunnelser for at det er ønskelig med etablering av et vitensenter i kommunen, så som utdannelse og levekår. Kvinesdal kommune har et lavt utdannelsesnivå i befolkningen. Dette har blant annet sammenheng med næringslivet vårt, og hvilken type arbeidskraft som blir etterspurt, skriver Johannessen.

Kvinesdal kommune har et lavt utdannelsesnivå i befolkningen.

I Regional Analyse Lister, utført av Telemarksforskning, fremkommer det ifølge rådmannen at Kvinesdal har lavest utdanningsnivå i Lister, selv etter at det er korrigert for næringsstruktur.

Øke kompetansen

– Vi har derfor et klart behov for å øke utdanningsnivået i kommunen. Dette for å kunne følge med på de endringer som vi vet kommer i næringslivet. Et vitensenter vil kunne påvirke kompetansen i området, og dermed også påvirke levekår i kommunen og regionen, poengterer Kvinesdals rådmann.

Han skriver samtidig at Vitensenteret Sørlandet, som har lokaler i Arendal og Kristiansand, har et ønske om et næringsnært samarbeid i vår region.

– Etablering av et vitensenter passer som et av tiltakene i kommunens strategi om å utvikle attraksjoner og attraktivitet som trekker nye besøkende til sentrum, sier Johannessen.

Vi har derfor et klart behov for å øke utdanningsnivået i kommunen.