Andreas Sigersvold ytrer i sin uttalelse til potensiell nasjonalpark på Knaben at det bør tas hensyn til mineralforekomster i - og på grensen til - planområdet. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Det er satt i gang arbeid med å etablere en nasjonalpark på Knaben. I den forbindelse er det sentralt å ta hensyn til mineralforekomster som ligger i og grenser opp til planområde, skriver Andreas Sigersvold i sin uttalelse i saken til Kvinesdal kommune.

Her vises kartet for Knaben mineralområde.

Han opplyser at Knaben-heiene har områder med mineralforekomster av nasjonal betydning.

– Forekomstene av Molybden Disulfide i området er blant de få forekomster i Norge, men også i Europa. På samme måte som en nasjonalpark etableres med en langsiktig tidshorisont på minimum over 100 år, må forvaltning av våre mineralforekomster også sees i et lenger perspektiv. Gjerne 100 til 200 år, mener Sigersvold.

Han påpeker at en forvaltning av mineralforekomster over en lengre tidsepoke er viktig. Det må derfor tas hensyn til at metaller og mineraler ofte har forskjellige betydning og anvendelser over tid. Han viser til at forekomsten på Knaben er et tydelig eksempel på dette.

– Molybdenforekomsten fra Knaben gir et produkt med høy renhet, er grovkornet, krever ekstremt liten energi produksjonsmessig. I tillegg krever prosessen få og små mengder kjemikalier. Forekomsten på Knaben er av nasjonal betydning, en av få forekomster i Europa og med positive egenskaper få forekomster har internasjonalt.