Hensikten med møtet mellom grunneierne og kommunen, var å høre førstnevntes innspill og syn på saken. Vil de ha verneformen endret fra landskapsvernområde til nasjonalpark?

De to siste årene har nemlig verneområdestyret vurdert for og imot. Det er imidlertid kommunene og grunneierne som er i førersetet i denne saken. Hvis en av partene ikke vil, så blir det ingen endringer.

Verneområdeforvalter Alf Odden i SVR orienterte om hva som kan ventes. Det er ikke snakk å gjøre verneområdet større enn det er i dag. En eventuell nasjonalpark vil ligge inne i eksisterende verneområde; for eksempel på heia mellom Knaberøysa og Ljosland.

– Kommunen mente at nasjonalpark vil gi mer muligheter til å utvikle Knaben som reiselivsdestinasjon, men poengterte at grunneierne måtte være positive, fremholdes det i møtereferatet av kommunen.

En innvendig under møtet var at mer folk og hunder i heia kan være negativt for sauenæring og jakt.

Men grunneierne som var til stede var likevel positive til nasjonalpark. Vernet er allerede strengt, området kan like godt være nasjonalpark, påpekes det. I tillegg blir det kanskje mulig å utnytte vernet til økte inntekter

Nå ber kommunen om respons fra de andre grunneierne som ikke var tilstede. Fristen for tilbakemelding er satt til 10. november.