Det fremkommer i et brev som NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) sendte Olje- og energidepartementet før nyttår.

NVE legger i sin samlede vurdering vekt på at en overføring av Knabeåna og Solliåna til Homstølvann vil gi en årlig kraftproduksjon på rundt 100 GWh regulerbar kraft, noe som tilsvarer strømforbruket til cirka 5000 husstander.

– Akseptable inngrep

– Tiltaket medfører etter vårt syn akseptable inngrep og vil gi økt krafttilgang ved bedre utnyttelse av eksisterende installasjoner. I forhold til omfanget av utbyggingen synes de negative konsekvensene av utbyggingen å bli relativt moderate, skriver vassdrags- og energidirektør. Anne-Britt Leifseth. NVE anbefaler at Sira-Kvina kraftselskap gis tillatelse etter vassdragsreguleringslovens § 3 til overføring av Knabeåna og Solliåna til Homstølvatn i tråd med de opprinnelige planene.

Tiltaket medfører etter vårt syn akseptable inngrep.

– Etter en helhetsvurdering av planene og de innkomne uttalelsene, finner NVE at fordelene med overføringen av Knabeåna og Solliåna til Homstølvatn er større enn skadevirkningene og ulempene for allmenne og private interesser. Vi anbefaler at tillatelsen gis på de vilkår som følger vedlagt, fortsetter Leifseth.

Ikke planendringer

Men NVE anbefaler ikke at det gis tillatelse til de omsøkte planendringene. Her mener NVE at fordelene med å legge deler av vannveien i rør, flytting av inntak og å ta inn Reinsdalsbekken ikke oppveier ulempene. NVE påpeker videre at Sira-Kvina har gått bort fra planene om å benytte terskelbassengene som reguleringsmagasin for ordinær minstevannføring på Stegemoen.

– Vannressursloven kommer derfor ikke til anvendelse i denne saken, ifølge NVE.

Ekspropriasjon

Det er søkt om samtykke til ekspropriasjon av nødvendige arealer og rettigheter for overføringen der det ikke oppnås minnelige avtaler. Det er i den sammenheng også søkt om samtykke til forhåndstiltredelse.