Leserinnlegg

1) Du har meldt flytting fra kommunen og gårdsbruk 189/7. Hva er årsaken til dette?

Det er en direkte konsekvens av Kvinesdal Kommunestyre sitt knappe flertallsvedtak for å si ja til Buheii Vindkraftverk.

Denne beslutningen har NVE og OED brukt for det den er verdt i deres innstillinger videre i saken.

I Åseral stoppet OED en lignende sak på grunn av den samlede påvirkning av kraftutbygginger i området, i Kvinesdal kommune synes det derimot som at det ikke er grenser for hva man skal tåle av belastninger av kraftutbygginger. Selv om de samlede belastningene langt overgår det man ser i Åseral. På den ene siden av dalen kommer altså Buheii Vindkraftverk, på motsatt side av dalen skal Sira Kvina i gang med å bygge ut Knabe/Sollivassdraget, som er et av de få intakte vassdrag igjen i kommunen.

Og midt i mellom renner elven Kvina, som bærer mest preg av en sumpblanding av krypsiv og giftig gruveslam, og hvor de ansvarlige for opprenskningen forsøker å komme seg unna ansvaret.

2) Hvordan opplever du prosessen rundt vindpark har vært? Har beboere, naboer og berørte fått komme til orde? Er dere tatt på alvor?

Prosessene rundt kraftutbygginger, herunder Buheii Vindkraftverk kan vel best oppsummeres med spill for galleriet. Prosessene oppleves forhåndsbestemt og NVE inntar ikke en nøytral rolle, men oppleves å representere utbyggers interesser.

Lobbyens tilstedelværelse i maktens sirkler skinner tydelig igjennom. Som innbygger og berørt privatperson blir man fullstendig overkjørt.

I konsesjonsprosessen og under befaringen av Buheii Vindkraftverk, var ikke NVE og OED engang inne i planområdet hvor turbinene skal plasseres.

Det utarbeides konsulentrapporter og konsekvensutredninger betalt av utbygger. Dette er i realiteten rene bestillingsverk, og ikke egnet til upartisk beslutningsgrunnlag fra politisk hold. Når ikke innsigelsene fra Vest-Agder fylke, fra fylkesmannen eller anbefalingene fra kommunenes egne naturforvaltere blir lyttet til, dokumenterer dette en beslutningsprosess på ville veier.

3) Hva frustrerer deg mest?

Foruten de direkte ulempene jeg blir påført personlig og økonomisk, vil jeg nevne den uforutsigbarheten Kvinesdal kommune viser med sin politikk, og at flertallet i kommunestyret har latt seg kjøpe av utbygger. Fra et uttalt og vedtatt mål om å satse på Knabenområdet som et fyrtårn innen friluftsliv og turisme, går man plutselig inn for en nedbygging og industrialisering av fjellnaturen som savner sidestykke.

Jeg var selv i gang med å satse innen turisme og reiseliv, foretok flere investeringer, både på egenhånd og sammen med investorer. Pga usikkerheten beslutninger om kraftutbygginger medfører for denne type investeringer innen reiseliv, ble alt lagt på is for cirka 5 år siden.

Arkitekttegninger av spennende planlagte prosjekt i Øvre del av Kommunen har blitt lagt i skuffen. Med holdningene og avgjørelsen som kommunestyret viste, forsvinner grunnleggende rammebetingelser for å få til sunn næringsvirksomhet slik jeg vurderer det.

4) Har du også noe forståelse for avgjørelsen om etableringen?

Den årlige strømproduksjonen fra Buheii Vindkraftverk, er ikke engang i nærheten av å dekke opp for de årlige termiske(varme) tapene i den nye 1400MW kabelen mellom Tonstad og Tyskland.

For min del viser det hvor meningsløst en slik utbygging av vindkraft som beslaglegger store friluftsområder er.

Jeg tror ikke det var denne type utbygginger og konsekvenser Stortinget så for seg når grønne sertifikater ble innført.

5) Det er drastisk å melde flytting. Har du fått noe respons fra kommunen rundt dette?

Nei.

Takk for meg.

Einar Risnes,

utflyttet fjotlending