Det eksisterer gledesspredere i alle fasonger og ulike varianter, og de dukker også opp i uante situasjoner. Noen sprer glede i kraft av humor og selvironi, andre med gode gjerninger, komplimenter og oppmuntring.

Hva gjør det med oss å være gledesspreder eller bli utsatt for noen?

Det er ikke alltid så mye som skal til for å gjøre hverdagen litt bedre.

Det er ikke alltid så mye som skal til for å gjøre hverdagen litt bedre.

NÅR DU MEST TRENGER DET: I noen faser i livet der vi ikke alltid er på topp eller har utfordringer som ikke er løselige er det ekstra godt å ha noen slike rundt seg.

Her om dagen var jeg innom hjemmesiden til gledesspreder.no. Temaet jeg bevandret meg i var i utgangspunktet krevende, men etter å ha fått nærmere innblikk i hva denne organisasjonen og disse frivillige bidrar med, ble jeg allikevel oppmuntret av å se alle disse menneskene som gir av seg selv for å oppmuntre andre som trenger det. Å se sykehusklovner som løfter barn som kjemper mot sykdom, og skaper gode øyeblikk ved å spre varme, glede, latter, smil og trygghet i en ellers tøff hverdag og gjenskaper litt av den gode hverdagen de kjenner, gjør inntrykk.

NÅR DU BLIR OVERRASKET: Selv hadde jeg en fin opplevelse her om dagen. Takk til deg kjære ungdom som løftet meg og minnet meg nok en gang på hvor flott ungdom vi har.

Jeg var innom Sørlandssenteret og traff deg, en jente i ungdomsskolealder. Vi traff hverandre sporadisk i inngangspartiet, og utvekslet et fint øyeblikk ved smil. Ikke kjente jeg deg, men du kom etter meg og prikket meg på skulderen.

Du sa: «Jeg kjenner deg ikke, men jeg ville bare si at det var så godt når du smilte til meg».

Takk – you saved my day - og jeg kjente på hvor fint det er når noen ser utover seg selv og gidder å oppmuntre en dame i min alder på denne måten. Er det rart at jeg tenker at ungdommen i dag er flotte?

Er det rart at jeg tenker at ungdommen i dag er flotte?

Jeg tenker ofte at det er ikke evnene som forteller mest om hvem vi er, men at valgene vi tar sier mye om hvilke verdier vi målbærer. Hvis vi ser på hva som virkelig skaper glede i livene våre, tror jeg ikke det med karriere og prestasjoner vi har fått til står øverst på lista hos mange når vi tenker tilbake. Og sannsynligvis er det ikke jobben som besøker deg på gamlehjemmet. Jeg tror at for mange handler det om gledene og de opplevelsene vi har hatt sammen med andre. Her har vi mange som bidrar for at flere skal få oppleve glede. Et godt eksempel her er mennesker som løfter blikket, og sørger for at barn og unge med lav sosioøkonomisk status, får opplevelser gjennom reisemål og opplevelser som de ellers bare kunne drømme om. Eller til alle dere som scanner lokalmiljøet, og sørger for at barn og unge som ikke finner veien selv, kommer seg inn i miljøer som de ellers ikke hadde blitt introdusert for.

NÅR DU MINST VENTER DET: Det er ikke ofte jeg vil kalle meteorologen for en gledesspreder når han/hun melder om et kraftig regnskyll, men jeg er sikker på at det gleder flere enn bare bøndene akkurat nå etter perioder med langvarig sydentemperatur og varme. Noen ganger er det bare så enkelt.

Vi har heldigvis mange gledesspredere rundt oss. Hvordan definerer vi en gledesspreder? Kan man være morsom og ikke en gledesspreder?

For meg er en gledesspreder et menneske som gir meg positiv energi. Det er et privilegium å kunne møte og omgås slike mennesker. En gledesspreder gir oss noe på veien videre, og forhåpentligvis fører denne opplevelsen til at vi selv sprer glede. For vi bør bestrebe oss på å gi noe tilbake til andre, å gi litt av oss selv for å glede de rundt oss. Istedenfor å fokusere for mye på hva vi ønsker og forventer av andre, er det viktig at vi evner å snu litt rundt på tankesettet vårt, og tenke over hva hver enkelt av oss kan bidra med for å spre litt glede rundt oss.

Kanskje kan vi bli enda flere gledesspredere?

Det nærmer seg sommer og ferie, og mange ser fram til et velfortjent pust i bakken. Noen bruker litt tid, energi og fantasi for å gjøre hverdagen triveligere for andre.

Kanskje kan vi bli enda flere gledesspredere?

Ønsker dere en fin sommer med plass til latter og glede sammen med andre!