– Turen fra Snekkestø til Varnes og Vigan på vest-Lista har vært planlagt over lengre tid, og interessen for denne turen har vært stor, og ukjent for de aller fleste, opplyser turdeltaker Svein Grønsund.

Vondestien, og Varnes fort er noe som har stått på ønskelisten hos flere av deltakerne. Vondestien som ble bygget i 1805 av en enslig bonde, tok det åtte år å gjennomføre.

– Det var en prestasjon av dimensjoner, kommenterer Grønsund.

Vel framme i Udalskirka ble niste og kaffe fortært. Enkelte gikk gjennom kirken og fikk oppleve Lista fyr med sitt vakre landskap og Nordsjøen som blinket i det vakre været.

– Etter en velfortjent tok vi fatt på stien til Varnes og Vigan. Deltakere på 93 og 85 maktet denne utfordrende turen uten problemer, men 93-åringen gav uttrykk for turen til Gaustatoppen var enklere enn turen til Varnes, men at naturopplevelsene og den vakre utsikten mot Hidra og kunne ikke sammenlignes. Bildet av Hidra og Flekkefjorden brant seg fast på netthinnen, beretter Grønsund.

Deltakere på 93 og 85 maktet denne utfordrende turen uten problemer.

93-åringen heter Trygve Gausdal og er fra Flekkefjord. 85-åringen heter Karsten Syvertsen. Han er opprinnelig fra Lista, men nå bosatt i Kvinesdal.

Hele «Ut på tur»-gjengen samlet på Varnes Fort. Ifølge rapportene hadde de alle en strålende opplevelse på vest-Lista 2. pinsedag. Foto: Privat

På Varnes Fort fikk turdeltakerne briefing om en tid da okkupasjonsmakten fryktet invasjon av de allierte og med sin propagandastrategi skulle skape frykt og vise styrke. Fire modifiserte franske kanoner med rekkevidde på 1,6 mil fortalte om gjennomtenkte strategiske plasseringer. Varens Fort hadde for øvrig telefonisk forbindelse med kanonstillingene på Hågåsen på Hidra.

Hjemturen gikk gjennom en lang tunell til Vigan hvor deltakerne hadde plassert en bil som kunne frakte sjåførene tilbake til Snekkestø.

– Vel hjemme smakte kaffen og godstolen var et kjærkomment element. Jeg hadde en kroppsvekt som var en halv kilo lettere uten innkjøp av slankemidler, hvor i tillegg en uforglemmelig opplevelse, avslutter Svein Grønsund.