Det er gründerne Frode Aagedal, Scott Basgaard og Morten Hauan som har gått sammen om selskapet Intoto AS. Hovedvisjonen er å samle meningsfull data som kan deles med alle.

– Intoto AS ønsker å gi mennesker bedre innsikt i verden rundt seg ved å samle inn data gjennom for eksempel sensorer og gjøre dette dataen tilgjengelig for alle som trenger den for å gjøre vurderinger. Kundene kan være næringsliv, fylker, kommuner, stat, forskere, skole, institusjoner eller private, heter det i en pressemelding Aagedal, Basgaard og Hauan har sendt ut.

Pilotprosjekt i Kvinesdal

Selskapet har utviklet en programvare og systemene som trengs for å samle inn og håndtere store mengder data.

Nylig inngikk selskapet en avtale om et pilotprosjekt som de har kalt «Elveinnsikt 4.0». Gjennom tre sensorer som er montert på broer som krysser Kvina og Litlåna like utenfor Liknes sentrum, skal selskapet i tiden fremover avlese vannstanden i vassdragene.

Disse dataene kan de da selge videre til Sira-Kvina kraftselskap som rådata som de igjen kan analysere og bruke i forbindelse med produksjon av ren og fornybar energi basert på vannkraft.

– Prosjektet skal dokumentere at teknologien til Intoto med trygghet kan håndtere oppgaven, før man eventuelt gjøre et større prosjekt med flere datapunkter lenger oppover i de to dalene for å få bedre innsikt. Norges vassdrags og energiverk (NVE), Agder Energi, Kvinesdal kommune og flere næringsaktører er kjent med planene og følger interessert med, heter det i meldingen.

Intoto AS har inngått avtale med Sira-Kvina kraftselskap om utveksling av data basert på sensorer og datainnsamling Intoto skal utføre i Kvina og Litlåna. Foto: Intoto

Flere anvendelser

Et av arbeidsområdene områdene Intoto ønsker å jobbe med i tiden fremover er blandingsforholdet mellom ferskvann og fjordene. Dette er opplysninger som kan være relevant for oppdrettsnæringen, samt kartlegging av eventuelle forurensning fra industri eller andre kilder.

Selskapet har også utviklet en elektronisk løsning der eksisterende sensorer kan kobles opp mot programvaren selskapet har utviklet.