Grunnlaget for dommen er at han fra 20. juni til 2. oktober 2016 skal ha innlevert meldekort til NAV for å få dagpenger. På disse meldekortene unnlot han å opplyse at han hadde jobbet til sammen 562,5 timer.

I retten la 28-åringen alle kort på bordet, avga en uforbeholden tilståelse og samtykket til avgjørelse ved tilståelsesdom. Retten mener riktigheten av denne tilståelsen styrkes av de øvrige opplysningene i saken.

Straffen på 21 dagers fengsel for den tidligere ustraffede kvindølen er som foreslått av påtalemyndigheten.

– Ved trygdebedragerier skal allmennpreventive hensyn tillegges betydelig vekt ved straffutmålingen. Trygdesystemet er i stor grad basert på tillitt og bedrageri er vanskelig å avdekke. Siktede har ved å oppgi uriktige opplysningene på meldekortene han sendte til NAV misbrukt dette tillitsforholdet, skriver dommer i saken, dommerfullmektig Gunnar Stokke.

Utgangspunktet for svindel av beløp som overstiger grunnbeløpet i folketrygden er ubetinget fengsel. Dette kan fravikes ved spesielle tilfeller, men retten kan ikke se at det foreligger i denne saken. Hverken 28-åringens personlige forhold eller tiden som er gått siden forholdet ble begått og behandlet av NAV er tilstrekkelig til å gjøre unntak fra hovedregelen eller idømme samfunnsstraff, mener dommeren.