Papiret leveres av Ranheim Paper & Board utenfor Trondheim til fabrikken på Rom i Lyngdal. Papiret som brukes i produksjonen av laminatgulv og våtromsplater består hovedsakelig av resirkulert papir.

Vi prøver å ta miljøansvar.

– Vi prøver å ta miljøansvar. Vår tidligere leverandør av papiret som er vår viktigste råvare i produksjon av laminatgulv, holder til i USA. For å få skipet dette til fabrikken i Lyngdal tok det gjerne fem uker. Det er ingen god løsning verken for miljøet eller for økonomien, sier direktør John Vonli og legger til:

– Det betydde blant annet at vi fikk renteutgifter i tillegg til fraktkostnader for å få det til Lyngdal. Nå kan vi få papiret fra Trondheim i løpet av et døgn. Det betyr at råvarelageret vårt kan reduseres. Vi trenger ikke ligge inne med råvarer for de neste fem ukene, ettersom vi kan få papiret på få dagers varsel.

Høyere kvalitet

– Men hvorfor resirkulert papir?

Resirkulert papir har høyere kvalitet enn ferskvare.

– Det har flere fordeler. Resirkulert papir har høyere kvalitet enn ferskvare fordi fibrene allerede har vært gjennom prosessen som skal til for å lage papir. Spørsmålet om kostnader er selvfølgelig inne i bildet, men det å bruke resirkulert papir som en del av produksjonen skal ikke gå ut over kvaliteten på sluttproduktet. I stedet skal det bli enda bedre, mener direktøren.

Nøkkeltall fra regnskapene

20172016
Driftsinntekter677.177610.275
Driftsresultat43.76424.074
Resultat før skatt46.95925.498

Alle tall i tusen kroner.

Vil bruke bygningsmateriell

Satsing på norsk resirkulert papir i produksjonen av laminatgulv og veggplater er ikke den eneste produksjonkomponenten Lyngdals største private arbeidsplass har fått «hjem». Tidligere ble de aluminiums-baserte låsesystemene produsert i blant annet Kina.

Nå er det Hydro Extruison på Magnor som leverer aluminiumet som Tronrud Enginering ved Hønefoss former til låsene som har gjort Alloc til en av verdens ledende laminatgulv-produsenter.

– Det er viktig at mye av produksjonen av råvarene vi bruker skjer her i landet. Det skaper arbeidsplasser. Et av de prosjektene vi nå ønsker å jobbe videre med, er å benytte treavfall og overskuddsmateriell fra bygningsindustrien inn i gulvene. Mye trevirke fra byggeplasser blir enten bare satt fyr på eller kastet. Hvorfor ikke omdanne dette til papir som vi kan benytte i produksjon av laminatgulv? spør Vonli.

Forskningsmidler

Satsing på å få til en enda mer miljøvennlig produksjon, kombinert med å styrke Alloc som «Mercedesen innen laminatgulv», blir hovedfokus for de 210 ansatte ved fabrikken på Rom i tiden fremover.

Nylig ble fabrikken tildelt 13,6 millioner kroner av Norsk Forskningsråd til utvikling av fremtidens gulv.

Det er beintøft konkurranse i byggebransjen.

– Vi har bare kalt prosjektet for «Alloc», et prosjekt som vil koste tre ganger så mye som det vi har blitt tildelt. Gjennom dette prosjektet utvikler vi fremtidens gulv, med nye design basert på kvalitet. Det er beintøft konkurranse i byggebransjen. De siste årene har vi sett at veksten i omsetningen vi har hatt i Norge og Danmark har fortsatt, mens det har stått mer stille i Sverige.