LINDESNES Norsk Miljø Energi AS har søkt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om tillatelse til å bygge to nye vindturbiner i Lindesnes vindkraftverk.

De to nye turbinene skal erstatte de fem eksisterende i dagens vindkraftverk. Målet er å erstattet turbinene innen september 2018.

– Årsaken er at vi ikke får tak i reservedeler til de som står der. Et alternativ er å bytte ut de fem gamle, med fem litt nyere modeller som det fortsatt finnes reservedeler til, sier daglig leder i Norsk Energi Miljø AS, Tor Helge Kjellby, og forklarer at dette kan gjøres uten å søke konsesjonsendring.

Han mener derimot at å bytte ut de fem eksisterende vindmøllene, med to nye er en mye bedre løsning.

– Etter vårt syn blir det bedre for bebyggelsen med tanke på støy. I tillegg vil de to turbinene produsere dobbelt så mye strøm som de fem som står der i dag, sier han, og sier han ikke kan finne noen ulemper annet enn det visuelle.

– Det er klart hvis man ikke liker å se vindmøller så er det en ulempe, sier han.

Vil ikke ha vindmøller overhode

Lindesnes Grunneier- og Fiskeforening består i dag av 51 medlemmer, de fleste er innehavere av eiendommer på Lindesneshalvøya. De har sendt inn en felles høringsuttalelse.

Ingen vindmøller: Leder i Lindesnes Grunneier og Fiskeforening Foto: Rita Tvede Bartolomei (arkiv)

De er blant annet bekymret for at det på sikt skal reises flere vindmøller enn de to det er søkt om i denne omgangen.

– Søknaden gjelder for to nye turbiner som skal erstatte de fem eksisterende turbinene i dagens vindkraftverk. Imidlertid er det avvikende tall for antall turbiner i søknaden. I kap. 2.1 og 3.3 er det nevnt tre turbiner og det kan gi grunnlag for spekulasjon om det er planlagt flere turbiner, skriver de i høringsuttalelsen.

I tillegg reagerer de på at synlighet, støy og skyggekast ikke er vurdert for beboere på Øvre Neset.

– De vil få de søkte vindmøllene rett i sitt synsfelt fra nord mot syd. Det vil innebære at rotoren vil være i synsfeltet mot solen i perioder av dagen. Samme konsekvenser blir det også for et stort hyttefelt med rundt 200 hytter på Høyland og boliger på Flatebø og Goksem, skriver de videre.

Leder i Lindesnes Grunneier- og Fiskeforening, Kjell Arild Olsen, representerer den siden som ikke er positiv til vindmøllene. Hverken de nye eller de gamle.

– Vi synes jo det er litt merkelig at en satser på så mange hester samtidig. Det har blitt sagt at Lindesnes skal ha et uberørt område, men så skal det liksom settes opp vindmøller der, sier han og forteller at mange har gått å ventet på at de eksisterende vindmøllene skal slites ut, slik at de kan demonteres, og naturlandskapet kan komme tilbake til sin originalitet.

– Vi bør bevare dette området som det er. Disse nye vindmøllene vil ruve godt over 200 meter over havet. Det er klart det gjør noe med landskapet her, sier han.

Kommunen er positiv

Lindesnes kommune er positive til tiltaket og et enstemmig formannskap er for nye vindmøller. Ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen forteller at det er en helhetsvurdering.

Miljøvennlig: Ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen, forteller at vindkraft er et godt alternativ som Lindesnes ønsker å støtte. Foto: Marianne Furuberg (arkiv)

– Det grønne skiftet er viktig. Vi vil gjerne være en miljøvennlig kommune, og vindkraft er en godt alternativ. De nye, større vindmøllene vil plasseres lenger vekk fra bebyggelse, og nye teknologi gjør at at de blir mye mer stillegående enn de gamle. Dette vil oppleves som positivt for de som er i nærheten, fastboende og hytteturister, sier hun.

Saken er under behandling hos NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat), som har hatt saken ute på høring.

– Vi hadde en befaring hvor vi inviterte alle som har uttalt seg til høringen på tirsdag. Vi ferdigstiller forhåpentligvis arbeidet med søknaden innen sommeren, sier saksbehandler i saken, seniorrådgiver Jørgen Kochbach Bølling hos NVE.