– Jeg skal få laget en jordklode av søppel, som det skal kunne gå an å sitte inni og kikke ut av. I tillegg er planen å lage en gravhaug for døde fugler ved hjelp av garnkuler i plast, forteller Egeland entusiastisk.

PROSJEKTET er en underbygning under det langtidsvarende kunstprosjektet hennes Ocean Hope, som det har blitt en rekke kunstverk ut av gjennom de siste ti årene. Blant annet ei hytte på Havika på Lista.

Denne gangen tas ideen litt videre - men fortsatt med symboltung bruk av plast og isopor som kunstneren og andre har funnet langs strendene både på Lista og andre steder.

– Jeg kaller installasjonen for Tell Us. Det navnet kom jeg på da jeg kjørte i bil til Kvinesdal nylig. Jeg måtte stoppe og dobbeltsjekke på Google om ikke Tellus faktisk er navnet på jorda. Og det er jo den romerske betegnelsen på «Moder jord». Tittelen får dermed en helt spesiell dobbelthet. Det handler om hva jorda forteller oss. Og det er jo - dessverre - at det står ganske dårlig til, sier Solveig Egeland, som i år markerer tiårsjubileum som kunstner.

– Jeg tenker også at jorda forteller at vi må gjøre søpla til en ressurs. Og det er nettopp det vi har tenkt å gjøre i dette prosjektet, legger hun til.

Mandag kom en hel tilhenger med søppel samlet på jærstrendene til Lista. Jæren friluftsråd hjelper til med å samle «materialer» til kunstinstallasjonen Tell Us! På bildet sees fra venstre: Solveig Egeland, Magnus Utsogn i Jæren friluftsråd og Christian Landmark i Lister friluftsråd. Foto: Ocean Hope/ Kystlotteriet

HUN ER utfordret av Lister Friluftsråd, Farsund 365 og Lista Våtmarksenter om å stille ut ved Lista fyr i sommer. Den utfordringen tok hun selvsagt på strak arm.

For tiden har Solveig Egeland et fyrtårn i søppel stående på Bygdøy i Oslo.

– Det var jo litt kjedelig å gjøre det samme på Lista. Men da jeg nevnte dette for blant annet Ernst Oseassen, kom han opp med den gode ideen om å bygge en jordklode i plast, sier kunstneren.

Denne uken har hun vært på Lista. Søndag organiserte hun sammen med Kystlotteriet en spontan søppelryddeaksjon ved fyret og i Snekkestø. Det ble funnet massevis av plast og isopor som skal brukes i sommerens kunstprosjekt. Mandag kom også Jæren Friluftsråd med en tilhenger med «spesialbestilt» søppel til installasjonene. Også elever ved Farsund ungdomsskole, som denne uka har temauke med tittelen Havmonsteret, bidrar med søppelinnsamling. Det samme gjør Skjærgårdstjenesten.

Søndagens spontanaksjon avdekket enorme søppelmengder i Snekkestø. Denne gjengen plukket 15 sekker på 10 kvadratmeter. Fra venstre: Sten Helberg (Kystlotteriet), Mathilde kjørkleiv Netland, Inga Tonette Oseassen, Solveig Egeland, Geir Netland, Simon Kjørkleiv Netland, Alåna Komarova, Inger Marie Kjørkleiv, Ann Olaug Oseassen og Astrid Anita Kjørkleiv. Foto: Ocean Hope/ Kystlotteriet

SOM ALLTID den nå Fredrikstad-bosatte kunstneren fra Kvinesdal lager søppelkunst, er det med god hjelp av både fagfolk og folk flest.

– Jeg får flinke snekkere til å sette opp rammeverket. Det kommer trolig til å bli bygd opp av små trekanter - som i seg selv er symbolsk, fordi trekanter betyr fare og brukes blant annet i fareskilt. Den metoden brukte vi på Bygdøy. Der er tårntoppen laget av 40 trekanter, sier Egeland.

Calling for Litter! Simon Kjørkleiv Netland (10) fant et gammelt telefonrør i bakkelittplast under søndagens spontane ryddeaksjon i Snekkestø. Foto: Ocean Hope/ Kystlotteriet

Som på Bygdøy og andre steder vil publikum bli invitert til å delta når kunstverket skal kles med fiskekasser, plastkanner og garn. Det skal skje mellom 5. og 15. juli.

– Det blir work in progress - en metode jeg har brukt flere steder med veldig godt resultat. Her er prosessen en del av kunstverket, sier Solveig Egeland.

Det blir work in progress - en metode jeg har brukt flere steder med veldig godt resultat.

I TILLEGG til Tell Us, vil kunstneren fra Kvinesdal også bygge en gravrøys i rullesteinene nedenfor Lista fyr.

– Kystrøysene er viktige kulturminner. Også de ble laget for å varsle om noe. Røysa jeg planlegger skal inneholde døde fugler. Jeg har på gang et samarbeid med Norsk Ornitologisk Forening om å samle slike. I tillegg har jeg en tanke om å involvere skoler i hele Lister-regionen. Kanskje hver klasse kunne bidra med hver sin døde fugl? Tanken er i hvert fall at disse skal begraves i denne røysa som skal lages av garnkuler i plast, sier Egeland.

Ideen er videre at man skal kunne sitte inne i Tell Us og se ned på kystrøysa bestående av hundrevis av plastkuler.

– Det blir et enkelt og sterkt symbol. Så sterkt at jeg regner med at prosjektet vil få internasjonal oppmerksomhet, sier kunstneren.

Det blir et enkelt og sterkt symbol.

– Vi rekker nok ikke å få ferdig kystrøysa i sommer. Men kanskje neste år. Vi har søkt myndighetene om at kunsten kan stå der i tre år, sier Pål Hals, som har et tett samarbeid både med Kystverket, Fylkesmannen og Fylkeskommunen om prosjektet.

Grunneierne er også med på laget og har gitt tillatelse til installasjonene. Det samme er Vest-Agder museet som ser for seg å involvere Den kulturelle skolesekken etter hvert i prosjektet.

ALLEREDE NÅ kan du bidra. Dersom du finner søppel i Lister-regionen som kan brukes i installasjonene, oppfordrer Christian Landmark i Lister friluftsråd deg til å levere det inn.

– Søpla som trengs er garnkuler, fiskekasser, kanner og dunker, garn og tau. Finner man slikt kan det leveres på informasjonssenteret ved Lista fyr, sier Landmark.

Sten Helberg må ofte fram må kniven for å løsne tau. Her hjelper han Ann Olaug Oseassen på søndagens ryddeaksjon på Lista. Foto: Ocean Hope/ Kystlotteriet
Også litt tid til på danse på steinene. Inga Tonette Oseassen fotografert på søndagens spontan-ryddeaksjon. Foto: Ocean Hope/ Kystlotteriet
Are Grønsund, Ann Olaug Oseassen og Inga Tonette Oseassen var blant deltakerne på søndagens spontane ryddeaksjon i Snekkestø. Foto: Ocean Hope/ Kystlotteriet