– Jeg har vært med på det meste når det gjelder fotball, men dette blir helt nytt for meg. At jeg skulle bli TV-kommentator hadde jeg ikke helt sett for meg, men jeg gleder med og utfordringer har jeg alltid likt, sier Tommy Årsland, som overtar etter Steinar Bjørnstøl, som denne sesongen er trener for Kvinesdal og av den grunn ikke kunne fortsette som kommentator på lokaloppgjør.

At jeg skulle bli TV-kommentator hadde jeg ikke helt sett for meg, men jeg gleder med og utfordringer har jeg alltid likt.

Tommy Årsland, som bor i Spind, vil være kjent som en lidenskapelig fotball-entusiast, med lang fartstid som spiller og trener i mange klubber.

Tommy Årsland har fått gode råd av selveste Øyvind Alsaker Foto: Karl Birger Sælør

Kommende lørdag stiller 49-åringen på jobb på Kvinesdal stadion sammen med Lister24s faste kameramann Fredrik Hauan. Et klassisk lokaloppgjør mellom Kvinesdal og Lyngdal blir Årslands debutkamp bak mikrofonen. Når det passer med jobben i oljen skal han kommentere lokaloppgjørene for Lister24.

Klassisk lokaloppgjør

– Jeg var hjelpetrener for Kvinesdal i fjor, og da slo vi Lyngdal i begge kampene. Da lykkes vi med taktikken som gikk ut på å markere Espen Hægeland tett. På lørdag ser jeg på Kvinesdal som klar favoritt. Jeg mener Lyngdal overpresterte i fjor, og de kommer til å slite på nedre halvdel av tabellen i år. Kvinesdal har en liten stall, men god første 11-er. Jeg tror de kommer til å havne midt på tabellen, sier Tommy Årsland om helgens to duellanter.

Samtidig tror han FIL vil slite i bunnen av tabellen, og at Flekkefjord vil bli et topplag og gjøre det klart best av de fire Lister-lagene.

Tommy Årsland gleder seg til å ta fatt på jobben som fotballkommentator på Lister24. Foto: Karl Birger Sælør

Forbilder

– Fotballdommer Sverre Ekeland var mitt første store forbilde. Han og hans kone var venner med mine besteforeldre, og når han skulle ut og dømme kom han alltid fra Lyngdal og hentet meg. Jeg var med ham rundt i mange år som ung gutt. På hjemveien diskuterte vi kampen og koste oss med iskrem. Det glemmer jeg ikke så lett, sier Tommy Årsland, som også skryter av tiden i FIL da Andreas Hoven var trener for småguttelag og guttelag.

Fotballdommer Sverre Ekeland var mitt første store forbilde.

– Han var en utrolig seriøs og flink trener. Jeg ble hentet hjemme på Egeland før trening og kjørt hjem etterpå. Vi trente mer enn de fleste andre aldersbestemte lag på den tiden; og vi ble jo også ganske gode, sier Tommy, som blant annet var med og sette norgesrekord da FIL vant 40–0 over Gyland i 1985.

Spilte i 2. divisjon

Som spiller hadde han seks sesonger for Eigers A-lag fra 1988 til 1994, hvorav to sesonger i 2. divisjon. Senere var han hovedtrener for både FIL og BFS, og hjelpetrener for Lyngdal og altså nå sist Kvinesdal. De siste 22 årene har han jobbet offshore; noe som har gjort det vanskelig å ta på seg verv som hovedtrener.

Av spillere han har trent og som har imponert ham mest, nevner han profiler som Espen Hægeland, Esben Ertzeid, Trond Kjørrefjord og Rune Larsen.

– Det er ingen tvil om at det at jeg er så glad i fotball har gjort livet mitt mer morsomt. Jeg liker å reise og elsker å se kamper live. Flere ganger i året drar jeg til England; men jeg har også sett Real Madrid og Barcelona live, og ikke minst Celtic og Rangers i Skottland, sier Tommy Årsland.

Fikk gode råd

Nylig traff han TV 2-kommentator Øyvind Alsaker i England, og fortalte da at han skulle begynner å kommentere lokalfotball på TV.

– Hans råd var at jeg måtte være godt forberedt når det gjelder lagoppstillinger og annen info om lagene, samtidig som jeg må være påskrudd og finne riktig innlevelse til kampen. Jeg kommer til å følge de lokale 4. divisjonslagene tett, og satser på å ha god dialog med trenere og spillere, sier en spent Tommy Årsland.