Kommunen har gjennom forvaltningsutvalget gitt sitt svar på høringen av detaljplanen for miljø og landskap for Rafoss kraftverk. I deres uttalelse heter det at kommunen mener detaljplanen er godt gjennomarbeidet og har mange gode løsninger. Men å legge så mye masser i et permanent deponi i Lyding mener de er en dårlig løsning.

De foreslår blant annet at mer av massene må legges i midlertidig deponi for å kunne bruke dem til samfunnsnyttige formål, i hvert fall en mengde som tilsvarer behovet i veien på Rafoss.

– Før detaljplanen kan godkjennes så må Sira-Kvina utrede om og eventuelt hvordan deponiet i Lyding påvirker flomforholdene rundt Rafossbassenget og landskapsvirkningen sett opp mot Rafossen. I tillegg må rapporten om naturmiljøet foreligge. Hvis planen godkjennes er det viktig at Sira-Kvina holder god dialog med beboerne og så langt det er mulig søker å minimere negative virkninger under arbeidet, for eksempel støy- og støvplager, skriver skog- og miljørådgiver Edgar Vegge i kommunens høringsuttalelse til NVE.

Tidsrommet for når den midlertidige veien bort til Lyding kan bygges og fjernes må holdes utenom gytetida og perioden for smoltutvandringa. Samtidig må Sira-Kvina undersøke og finne ut av om fisken overlever ferden ned Rafossen og gjennomføre tiltak hvis dødeligheten er stor.

– Fisketrappa må være i drift ut november for å sikre at gytefisken kommer seg til gyteplassene før trappa stenger. Kommunen oppfordrer til å installere forbislippingsanlegg slik det er tegnet inn i detaljplanen for å sikre vann nok ved driftsstans til å holde minstevannføringa nedenfor kraftverket, skriver Vegge videre.