Leser i avisen Lister 2. mai at det er uenighet om bruken av terapibassenget. Litt forenklet sagt ønsker kommunen å åpne opp for alle i ferier, totalt 15 uker hvert år, mens fysioterapeutene og brukerne ønsker å ha det for seg selv også i feriene. Jeg er enig i det siste, av to vesentlige årsaker.

For det første er terapibassenget primært et helsetiltak som er bygget for å gi personer under opptrening og personer med kroniske lidelser et tilbud. Det vil igjen forhåpentligvis medføre at de får bedre funksjon, mindre smerter, og at de klarer seg bedre i det daglige og at den første gruppen kan bli raskere friske. Det tilbudet bør gjelde hele året, også i ferier. Kronisk syke er nettopp det – kronisk syke. Så kan det være at denne aktiviteten går noe ned om sommeren, og i så fall kan en slippe inn andre i avgrensede perioder. Med andre ord omvendt av det som kommunen foreslår.

Men å slippe alle til i terapibassenget av kommersielle hensyn, vil fortrenge de faste brukerne og er en dårlig ide. Det strider også mot intensjonen med å bygge et terapibasseng, som et ledd i kommunens helsetilbud.

For det andre har kommunen en uavklart uenighet med skattemyndighetene om momsrefusjon for Kvinabadet. Staten mener at det er kommersiell virksomhet (i henhold til tøvete EØS-regler), mens kommunen på sin side hevder at det tjener andre hensikter (skole, terapi etc) og at den kommersielle delen ikke er avgjørende. Da er det lite gunstig at kultursjefen i artikkelen fremhever at det kommersielle hensynet er langt mer tungtveiende enn det helsemessige. Kommunen har i utgangspunktet en god sak med terapidelen av Kvinabadet, så lenge det tjener det opprinnelige formålet, som er helse.

Jeg vil tro at saken etter hvert kommer til politikerne. Jeg har tiltro til at våre lokalpolitikere finner en god løsning til beste for de faste terapibrukerne og for kommunens økonomi ved ikke å gi staten ytterligere argument for et momskrav. Løsningen vil da være å reservere terapibassenget for de opprinnelige brukerne, også i sommerferien.

Svein Bøgwald,

Kvinesdal