– Ja, nå kan jula starte. I år har vi valgt å ha en totrinns-rakett. Fokus til helgen er åpning av den nye lystunellen, men det blir også mye annet. Neste helg skal vi ha julegateåpning i Kvinesdal. Nå kjenner jeg lukten av jul, humrer leder av Handelshuset, Åse Gjelsten Versland.

Førjulsmarkedet vil foregå både fredag og lørdag.

– Siden første gang i fjor har det nærmest eksplodert med over 40 salgsboder, de fleste inne, men det er også fullt på torget ute, forteller Åse Skiftun, som representerer Menighetssenteret.

Siden første gang i fjor har det nærmest eksplodert med over 40 salgsboder.

– Vi ønsker også at dette er med på å skape en opplevelse av god gammeldags julestemning, skyter navnesøster Åse Gjelsten Versland inn.

Åse Skiftun og Åse Gjelsten Versland elsker jul, og gleder seg til julestart i Kvinesdal. Foto: Bjørn Hoel

Julelandsby

Blant annet skal man lage til en julelandsby.

– Vi hadde noe lignende tidligere også, med salgsboder og sånt, men det ble det mindre og mindre av, og falt helt bort. Men i fjor tok Menighetssenteret et initiativ som vi tente på. I år er vi nesten der vi skal være, sier Gjelsten Versland.

Det vil allerede blir reist noen telt onsdag. Selve førjulsmarkedet startet fredag ettermiddag med åpning av salgboder på torget og Menighetssenteret. Så blir det spektakulær åpning av den nye lystunellen, med korps og fyrverkeri.

– Etter at den delen er ferdig, blir folk invitert til å bli med bort på Menighetsenteret hvor det blir laget masse mat. Folk trenger ikke lage mat denne helgen. Den kan de spise i byen, forteller Åse Skiftun og ler hjertelig.

Folk trenger ikke lage mat denne helgen. Den kan de spise i byen

Det var Åse Skiftun og Menighetssenteret som først tok initiativ til en revitalisering av førjulsmarkedet i Kvinesdal. Foto: Bjørn Hoel

Svisker og country

Etter hvert blir det også allsang denne fredagskvelden, i et arrangement som har fått tittelen «Husker du sangen?»

– Her blir det sunget gamle svisker og det blir og country-musikk, forklarer Skiftun.

Hun poengterer at hun er svært glad for at Handelshuset tente på ideen med å få tilbake et ordentlig førjulsmarked i Kvinesdal.

– Visjonen er at man skal kunne ha det gøy og glede seg i sentrum i førjulstida. Og hvis det skulle bli dårlig vær kan folk trekke inn i Menighetssenteret. Der er det god plass, fortsetter Skiftun.

Visjonen er at man skal kunne ha det gøy og glede seg i sentrum i førjulstida

Julebildefoto

Lørdagen starter det allerede på formiddag blant annet med julebildefotografering. Det blir også arrangert noe som kalles englerebus, hvor start og mål er på Menighetssenteret. Senere på dagen skal Kvinesdals country-ikon Steven Kvinlaug underholde på torget. Kvinesdal rideklubb arrangerer barneridning og så videre.

– I tillegg til alt dette blir det juleverksted for barn, hvor de selv kan lage julepresanger. Det blir juleutstilling og matsalg, alt dette på Menighetssenteret.

I tillegg til alt dette blir det juleverksted for barn.

Mye hjemmelaget

Når det gjelder salgsbodene så vil det være mye hjemmelaget og spiselig som selges derfra. Men det blir også salg av proffe hageredskaper, og Aloe vera-produkter, for å nevne noe.