Emilie Omland Grimstad (21) fikk Sach’s Minnefond-stipend. Foto: Mona Wikøren

Det er Stiftelsen Fotograf Rudolf og hustru Maria (Mariola) Sach`s minnefond, som er til støtte for unge studenter av klassisk musikk, som tildeler et stipend høsten 2019. Det er i år tredje gang dette stipendet deles ut og det har til nå vært en årlig begivenhet siden 2017.

Stiftelsen består av blant annet adovkat Lilly Marie Kongevold i Flekkefjord (styreleder) og kultursjef Jan Schou i Kvinesdal (styremedlem).

Ifølge søknaden Omland Grimstad sendte til stiftelsen, startet hun sin musikalske karriere i 2003, bare 5 år gammel i Ås Kulturskoles musikkbarnehage. I 2004 deltok hun etter audition i musikalen «Annie» på Sentrum scene i Oslo fra høsten dette året og fram til jul, før det også ble turné til Bergen og Grieghallen i 2005 med samme forestilling.

Fra 2006 – 2016 har hun vært elev ved Kvinesdal kulturskole, i både klassisk og rytmisk pianoundervisning. Pianolærer har i alle årene vært Oddbjørn Stakkeland.

Høsten 2008 deltok vedkommende etter audition på Agder Teaters store juleforestilling «Like til Betlehem» i Kristiansand. Samme år deltok hun også på Idol på TV 2.

– Mange spennende reiser

I tillegg har hun flere ganger deltatt på å Ungdommens Kulturmønstring i Kvinesdal og gått videre til fylkesmønstringen. I 2013 kom hun videre til landsmønstringen og derfra til den internasjonale Imagine-festivalen.

– Har også vært på mange spennende reiser til STARGATE i New York, Nashville og New Jersey for å spille inn musikk. Høsten 2014 var kandidaten tilbake i Kristiansand og deltok i oppsetningen «Sound of Music» på Kilden i rollen som «Liesel». Her fikk hun gode lovord fra Maria Arredondo, Torstein Sødal og Sverre Anker Ousdal som bekledde de største rollene i forestillingen, skriver stiftelsen i sin begrunnelse.

Fra august 2018 har hun studert på Universitetet i Agder, fakultetet for kunstfag rytmisk linje, faglærer vokal. Her utdannes hun til en bachelor-grad, og tar sikte på en mulig master-grad etter 3 – 5 års studieforløp.

– Kandidaten har deltatt på mange større arrangement som Kvinesdal kommune har arrangert, slik som åpningen av Utsikten Hotell og Nor-Ned kabelen. I tillegg har hun deltatt på åpningen av Vest-Agders Fylkesting i 2008 og utallige brylluper, begravelser, runde årstall, 17. mai, 1. mai, kirkekonserter, med mer, skriver stiftelsen i begrunnelsen.

Viktig bidrag

Ifølge stilftelsen vil et stipend fra Sach’s Minnefond vil kunne være et viktig bidrag til videreutvikling og nye satsningsområder.

– Kandidaten har mange spennende samarbeidsprosjekter på gang og en økonomisk støtte vil hjelpe vedkommende et steg videre på den veien. Det kan bli en del nye reiser og oppdrag, samt godt utstyr vil alltid være en fordel og investere i. Innspilling i studio er også aktuelt og et stipend vil bli forvaltet på en god måte i forhold til mine interesser og engasjementer. Av nåværende prosjekter kan det nevnes at søkeren skal være med til Nederland, som en av tre studenter på UiA på en låtskriver-Camp. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom 27 ulike Universiteter i verden, skriver stiftelsen.

Kriteriene for utdelingen er at søker / søkerne skal være født i eller ha nær tilknytning til Kvinesdal kommune, og må ikke være eldre enn 30 år.

I 2017 gikk stipendet til Earling Nikolaisen og i 2018 til Torhild Nygård Larsen.