Dette kom fram i avholdsorganisasjonens Juventes skjenkekontroll, der de lar mindreårige prøve å kjøpe alkohol på butikker og vinmonopolutsalg over hele landet, melder Fædrelandsvennen.

– Vinmonopolet har tradisjonelt vært flinkest i klassen når det gjelder å påse at ikke mindreårige får kjøpe alkohol. Derfor er dette ekstra skuffende. Etter vår mening er det nå ingen utvei utenom å kreve legitimasjon for alle som kjøper alkohol, sier Johan Patrick Bredesen, leder i Sjøstrand Juvente som er avholdsorganisasjonens lokallag på Sørlandet til Fvn.no.

Under «kontrollen» er de mindreårige verken kledd eller sminket for å se eldre ut enn de er, og de benytter heller ikke falsk legitimasjon.

Under aksjonen i 2019 prøvde en 17 år gammel jente å få kjøpe alkohol med 20 års aldersgrense ved åtte vinmonoplutsalg i Agder. Ved halvparten fikk hun kjøpe. Det skjedde ved utsalgene på Sørlandssenteret, Tangvall, Kvinesdal og Farsund. Jenta ble nektet salg i utsalgene i Vågsbygd, Vennesla, Mandal og Lyngdal.

– Det skal ikke forekomme salg til personer som ikke er gamle nok, og vår klare målsetning er å avdekke alle forsøk fra personer under henholdsvis 18 eller 20 år, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Fædrelandsvennen.

Han sier at Vinmonopolet er takknemlig for at Juvente hjelper dem med å gjøre jobben deres, og legger til at alderskontroll har høy prioritet i hele organisasjonen. Fremover vil saken være tema både i ledergrupper og på butikksjefsamlinger.