Og i Lyngdal sliter 20 prosent av ungdomsskoleelevene med et høyt nivå av psykiske helseplager. Det er sammen med Vennesla høyest i fylket.

Dette er noe av det som kommer fram i den omfattende «Ung i Agder»-undersøkelsen, som presenteres tirsdag.

Lavest i Lyngdal

Tallene viser at 25 prosent, altså én av fire ungdommer i Kvinesdal, fra 8. trinn til Vg3 (tredje trinn på videregående skole) drikker alkohol månedlig eller oftere.

På Sørlandet er det kun i Valle tallet er høyere (29 prosent).

Til sammenligning drikker 14 prosent av ungdommene i Lyngdal alkohol månedlig eller oftere. Det er lavest av alle bykommunene på hele Sørlandet.

Tallene for de øvrige kommunene i Lister-regionen er:

Farsund: 20 prosent.

Flekkefjord: 22 prosent.

Hægebostad: 7 prosent.

Audnedal: 11 prosent.

Gjennomsnittet i Vest-Agder er 18 prosent, mens på landsbasis er det 20 prosent av ungdommene som drikker alkohol oftere enn en gang i måneden.

I undersøkelsen er det klare indikasjoner på at ungdommene på Sørlandet drikker oftere alkohol enn tidligere, særlig på videregående skole.

«Andelen som drikker alkohol minst én gang i måneden i Agder har holdt seg ganske stabil fra 2016 til 2019 blant ungdommene på ungdomsskolen. På Vg1 har alkoholbruken økt blant både jenter og gutter. Det er også flere som svarer at det å drikke seg full bidrar til å øke statusen i vennemiljøet deres», heter det i rapporten som er utarbeidet i kjølvannet av undersøkelsen.

På Vg2 er det en del som er blitt 18 år, og derfor har lov til å drikke alkohol.

«De aller fleste ungdomsskoleelever i Agder opplever at foreldrene deres ikke gir dem lov til å drikke alkohol. Andelen som får lov, øker imidlertid betydelig mellom 10. trinn og Vg1.», heter det i rapporten.

Det er også flere som svarer at det å drikke seg full bidrar til å øke statusen i vennemiljøet deres.

Kjøring i beruset tilstand

Undersøkelsen tar også for seg ungdommenes holdninger til kjøring med moped eller andre motoriserte kjøretøy i beruset tilstand.

I Farsund og Audnedal er det ni prosent av ungdommene fra 8. trinn til VG3 som opplyser at de har kjørt i beruset tilstand. I Flekkefjord og Lyngdal svarer åtte prosent av ungdommene det samme, mens det er sju prosent i Kvinesdal som sier de har kjørt i beruset tilstand.

Her ligger samtlige kommuner, med unntak av Hægebostad over landsgjennomsnittet på seks prosent. I Hægebostad er det fem prosent av ungdommene som har kjørt i beruset tilstand.

Cannabis

I Lister er det kun ungdommene i Farsund som ligger på landsgjennomsnittet når det gjelder bruk av cannabis. I resten av kommunene i regionen er det lavere cannabisbruk enn ellers i landet.

I Farsund har åtte prosent, det samme som landsgjennomsnittet, av ungdommene fra 8. trinn til VG3 svart at de har brukt cannabis.

I Lyngdal og Flekkefjord er det sju prosent av ungdommene som har brukt cannabis, mens tallet for Kvinesdal sin del er fem prosent.

I Hægebostad er det kun to prosent, mens det i Audnedal bare er én prosent av ungdommene som har brukt cannabis.

I undersøkelsen er det tre prosent av ungdomsskoleelevene i Agder som sier at de har brukt hasj, marihuana eller cannabis minst én gang det siste året. Dette er noe lavere enn på landsbasis.

«Det er tegn til en endring i cannabiskulturen blant ungdom. Siden 2016 har cannabisbruken økt på nesten alle klassetrinn der vi har sammenlignbare tall. I tillegg til økt bruk, ser vi også at det er stadig flere som blir tilbudt hasj og flere som mener at det er å røyke hasj øker statusen i vennemiljøet», heter det i rapporten.

Det er tegn til en endring i cannabiskulturen blant ungdom.

Psykisk helse

«Ung i Agder»-undersøkelsen omfatter også ungdommenes psykiske helse. I rapporten fra undersøkelsen kommer det blant annet fram at 20 prosent av ungdomsskoleelevene i Lyngdal opplever et høyt nivå av psykiske helseplager. Dette er sammen med Vennesla mest i Vest-Agder.

I Hægebostad og Audnedal er det kun sju prosent av ungdomsskoleelevene som opplever at de har et høyt nivå av psykiske helseplager. For Kvinesdal sin del er tallet 18 prosent, Farsund 15 prosent og Flekkefjord 13 prosent.

Undersøkelsen avdekker også at én av tre elever på videregående skole i Agder har opplevd seksuell trakassering minst én gang det siste året. Blant jenter er det vanligst å ha opplevd uønsket seksuell beføling, etterfulgt av å bli kalt ting med seksuelt innhold. Blant guttene er det vanligst at noen har spredt negative seksuelle rykter om dem. Tallene for Agder er omtrent som tallene for landet som helhet på dette området.