– Basert på uttalelsen til Kystverket vurderer rådmannen at det ikke er grunnlag for å tilrå dispensasjon som omsøkt. Valgt lokalisering er i konflikt med andre interesser og derfor vanskelig å realisere, skrev byggesaksansvarlig Johan Helle i plan- og miljøenheten i Kvinesdal kommune i en epost i kjølvannet av den ordinære høringsrunden for blåskjellanlegget.

Som kjent ønsker Listerskjell AS, bestående av Alf Ingebretsen, Steven Treland, Trond Rafoss og Hans Aase, å starte et oppdrettsanlegg for blåskjell på et 20 dekar stort areale i Sagebukta i Fedafjorden.

I høringsuttalelsen Helle viser til, skriver Kystverket følgende:

– Vi vil allerede nå signalisere at det ikke vil bli gitt tillatelse til etablering av et akvakulturanlegg som kan komme i konflikt med sikkerheten eller ferdselen i farvannet.

Presisering

Etter denne uttalelsen har Steven Treland i Listerskjell AS fått seniorrådgiver Tanya Boye Worsley i Kystverket til å komme med en presisering. Der skriver hun at det i høringsuttalelsen går frem at et eventuelt anlegg (inklusiv forankring) må ta hensyn til skipstrafikken og sjøkabler i området, og at det ikke kan påregnes å få innført fartsrestriksjoner.

– Kystverket har med andre ord ikke frarådet at det gis dispensasjon, og heller ikke sagt at det ikke vil bli gitt tillatelse etter havne- og farvannsloven, presiserer Worsley.

Hun understreker at det er kommunen som skal vurdere søknaden om dispensasjon, og at kommunens vurdering ikke er direkte utledet fra Kystverkets uttalelse.

Ut på ny høring

Til Kvinesdal24 sier byggesaksansvarlig Johan Helle at Kystverkets presisering stiller saken i et litt annet lys.

– Første uttalelsen fra Kystverket ble av oss oppfattet som meget negativ og på dette grunnlag uttalte vi oss negativt til søknaden. I ettertid har tiltakshaver innsendt nye opplysninger og kartmateriale slik at søknaden er bedre belyst (etterspurte opplysninger fra Kystverket), sier Helle.

Han opplyser at søknaden på nytt er sendt på høring til Kystverket og Fiskeridirektoratet.

– Jeg vil presisere at saksbehandler/rådmann i utgangspunktet er positiv til tiltaket og avventer Fiskeridirektoratets og Kystverkets høringsuttalelse, understreker Johan Helle.

Allmennheten

Når det gjelder Fiskeridirektoratet region Sør sin første høringsuttalelse, viser de der til registrert fiskeplass med aktive redskap etter reker utenfor Sagebukta.

– Anlegg med fester og fortøyninger må ikke komme inn i rekefeltet. Det må også regnes med 20 meters ferdselsforbud og 100 meters fiskeforbud fra anlegget, skriver de.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agders miljøvernavdeling har også kommet med en høringsuttalelse.

– Et anlegg som omsøkt vil beslaglegge arealer som vil føre til at området ikke lenger er like tilgjengelig for allmennheten, heter det fra Fylkesmannen, som legger til at de likevel vil være positive til om det søkes dispensasjon om vernesone rundt anlegget.