Listerskjell AS ønsker å starte dyrking av blåskjell på et 20 dekar stort areale i Sagebukta i Fedafjorden. Dersom kommunen gir dispensasjon til å bruke området til formålet, vil mennene bak - Alf Ingebretsen, Steven Treland, Hans Aase og Trond Rafoss - gå videre med en søknad om akvakulturtillatelse for produksjon av blåskjell i størrelsesorden 200 tonn per år.

– Før søknaden kan videre behandles er det viktig å få klarlagt om anlegget innebærer restriksjoner for omliggende områder. Dette er særlig relevant i forhold til utøvelse av friluftsaktiviteter. Dersom det vil føre til restriksjoner bør dette også opplyses om ved utsendelse av nabovarsler, heter det i et svar på Listerskjells søknad fra byggesaksansvarlig Johan Helle i Kvinesdal kommunes plan- miljøenhet.

Vi har tenkt at det kunne være hyggelig for allmennheten å kunne få mulighet til selvplukk av blåskjell i vårt anlegg

Vil tilby selvplukk

Trond Rafoss svarer på vegne av den nystartede firmaet at blåskjellanlegget ikke innebærer restriksjoner for omliggende områder. Tvert imot.

– Anlegget vil heller kunne berike de omkringliggende områder, som er tiltenkt friluftsformål, skriver Rafoss og forklarer nærmere:

- Vi tenker at det måtte være fint å kunne ta noen blåskjell, gå i land i Hauglandstrand like ved og kose seg med nykokte, kortreiste blåskjell, skriver Trond Rafoss. Foto: Mona Wikøren

– Som kommunen kanskje kjenner til, så vokser det av ukjente grunner lite blåskjell i fjæra i Fedafjorden. Havforskningsinstituttet forsker nå på hvorfor blåskjellene har hatt så dramatisk tilbakegang i Sør-Norge. Vi har tenkt at det kunne være hyggelig for allmennheten å kunne få mulighet til selvplukk av blåskjell i vårt anlegg. Vi tenker at det måtte være fint å kunne ta noen blåskjell, gå i land i Hauglandstrand like ved og kose seg med nykokte, kortreiste blåskjell, skriver Rafoss.

Vi diskuterer derfor muligheten for å tilrettelegge slik at allmennheten gis adgang til fisking med stang og snøre direkte fra anlegget

Fiske i anlegget

Videre opplyser han at arealet er foreslått anlagt slik at båttrafikk har god plass til å passere også på innsiden, det vil si mellom land og anlegg.

– Et blåskjellanlegg vil i tillegg til blåskjell også få påslag av mange andre organismer og hengekulturene av blåskjell vil sannsynligvis fungere både som skjul og matfat for ulike fiskearter. Vi diskuterer derfor muligheten for å tilrettelegge slik at allmennheten gis adgang til fisking med stang og snøre direkte fra anlegget, opplyser Rafoss.

Ikke garn og teiner

De involverte i firmaet håper også at de gjennom eierskap skal kunne involvere allmennheten i prosjektet.

– Arealet hvor et blåskjellanlegg blir etablert lar seg imidlertid vanskelig kombinere med bruk av faststående fiskeredskap som garn og teiner og lignende fordi dette vil kunne sette seg fast i blåskjellanleggets fortøyninger. Bortsett fra sistnevnte begrensninger så ser vi bare fordeler for nærliggende områder og allment friluftsliv, avslutter Trond Rafoss i sitt svar til Johan Helle.