– Jeg begynte selv å filme i 1961, først bare i nærmiljøet. Etterhvert hadde jeg lyst til å lage filmer med et innhold i, og fikk med de jeg trengte for enten å spille i filmen eller som medhjelpere. Kvinesdal fotoklubb startet i 1979, og der hadde vi en underavdeling for de filminteresserte, men filmene på denne tiden var dyre, så interessen var ikke så stor, sier Lars Emanuel Larsen, klubbens initiativtaker, som fortsatt er aktiv.

Her er en av filmene klubben har laget:

HAN KLARTE derimot ikke helt å legge fra seg tanken, og syntes det var dumt at han skulle være her alene om filmingen. Kombinasjonen medialinjen på den videregående skolen i Kvinesdal og at rimelige videokameraer allerede hadde vært på markedet et stund, gjorde at de i 2008 startet opp Lister Filmklubb. Fire år senere formaliserte de driften ytterligere ved å etablere Lister Videoklubb, hvor de blant annet meldte seg opp i Brønnøysundregisteret og etablerte et styre.

– Nå har vi medlemmer fra alle Lister-kommunene, og samles en gang i måneden. På hver samling har vi fullt program, hvor vi viser filmer som medlemmene selv har laget, samt undervisning i filmteknikk og redigeringsteknikk, og samarbeider om å få opp kompetansen i hele gruppen. Vi har et klubbprogram som de aller fleste bruker, slik at vi kan hjelpe hverandre. Vi er 15 medlemmer, og har plass til flere. Vi er mange godt voksne medlemmer, så kunne godt hatt med noen yngre også, sier styreleder Odd Thunestvedt.

Initiativtaker Lars Emanuel Egeland (t.v) og styreleder Odd Thunestvedt er fornøyd med klubbens ti første år. Foto: Olav Hoel

I tillegg tar de oppdrag for ulike aktører.

– Blant annet har vi i to år laget filmer fra Rally Tronåsen. Da har vi hatt både drone og kameraer langs hele løypen. I fjor var det «Fra Hav til Hei» fra Feda til Knaben, hvor vi hadde åtte kameraer og droner ute. Vi har både godt utstyr og god kompetanse, og når vi bruker dette sammen får vi resultater som er av høy kvalitet. Vi har også oppdrag for kommuner og fylke, sier Thunestvedt.

Lars Emanuel Egeland (t.v) står for serveringen mens blant annet Nils Edvin Eiesland (i hvitt) nettopp har forsynt seg. Foto: Olav Hoel

TIRSDAG denne uken markerte de altså sitt første ti-årsjubileum med kaffe, kake og pølser i et av klasserommene på den videregående skolen i Kvinesdal. De ti første årene beskriver de som år med stigning i programmet.

– Da vi startet opp i 2008, hadde vi ikke noe styre eller organisert oss skikkelig. I 2012 valgte vi et styre og konstituerte det. Siden det har vi hatt veldig ryddige forhold, registrert oss i Brønnøysund som et foretak, og er en ordinær klubb. I tillegg har vi et samarbeid med en filmklubb i Stavanger. Ettersom vi kjenner til, er det ikke flere tilsvarende klubber som driver med video i eller rundt Lister, sier Thunestvedt.

DE SETTER stor pris på det initiativet Lars Emanuel Egeland tok for ti år siden.

– Han startet klubben og er vår ildsjel, så han har betydd alt for at denne klubben har blitt det den er i dag. Lars Emanuel har drevet med film i Kvinesdal i 57 år, og for han har det også vært en styrke å ha en klubb rundt seg. Vi i klubben er veldig glad for å ha i klubben, med den ekspertisen og kunnskapen han har, sier Thunestvedt.

Styreleder Odd Thunestvedt var førstemann til å forsyne seg av kaken. Foto: Olav Hoel
Markeringen av jubileet ble arrangert i forbindelse med klubbens årsmøte. Foto: Olav Hoel