– Boka er et forsøk på å kartlegge de eldste bosettingene i Kvinesdal og Lyngdal. Begge handler først og fremst om bostedsnavn. Det er mange gardsnavn som slutter med «-land», som Eikeland, forteller Lohndal.

Han er selv født og oppvokst i Kvinesdal, men har i lengre tid bodd på Stord i voksen alder.

Kvinesdal historielags æresmedlem, Anstein Oddvar Lohndal, har skrevet boka «Gardsnamn - busetnad - jordeige og jordleide på Agder i eldre tider». Foto: Malene Sørensen Lundberg

Engasjert historiker

– Jeg har alltid vært interessert i historie, helt fra jeg var syv år. Det var den tiden hvor alle elevene satt samlet i én klasse, og når de eldre elevene fikk historieundervisning hørte jeg etter og lærte meg det ganske kjapt.

Siden da har han rukket å skrive flere bøker, blant annet årsskrift for både Stord Sogelag og Agder Historielag. I tillegg er 94-åringen bokmelder av lokalhistorisk litteratur.

At han nå skulle skrive en bok for Kvinesdal historielag, som han forøvrig er æresmedlem hos, falt naturlig.

Store gårder

I sitt arbeid med bokprosjektet så de blant annet på den eldste bosetningen og hvor de først slo seg ned.

– Et kjennetegn er at de hadde store gårder sentralt, både i Lyngdal og Kvinesdal. De har stort areal, god jord og betaler høy skatt.

Ifølge Lohndal kom bosetningene i store bølgedaler. I perioden før vikingtiden var det trolig stor opphopning i Kvinesdal, mens da epidemier kom på 1350-tallet, deriblant Svartedauden, falt folk fra og de overlevende kunne flytte til bedre, tomme gårder. Folk var færre, men levde bedre.

Den siste bølgen har man i moderne tid, hvor folk ikke lenger trekkes mot gårdslivet som før.

Fascinert

Det han fant mest overraskende med sitt arbeide, var hvor mye informasjon han kunne få ut av gårdsnavn.

– Jeg blir fascinert over hvor flinke de var til å finne karakteristikker i stedene de bodde. En plass som var bratt fikk for eksempel navnet Brattsted, poengterer middelalderhistorikeren.