– For oss er det uaktuelt å stoppe letingen, forteller Marianne Tjørnhom. Hun sitter hjemme i stuen sin i Kvinesdal, med et kart over Knaben foran seg på bordet.

Hennes to søstre, Tone Tjørnhom og Kjersti Støve, er hjemme i Rogaland, men til helgen kommer også de til hjembygda.

Anledningen er en leteaksjon etter Ingvald Tjørnhom (79), faren deres.

Søstrene Kjersti, Tone og Marianne Tjørnhom har organisert leteaksjoner etter faren i flere måneder. Til helgen håper de folk ønsker å stille opp til et siste storsøk. Foto: Privat

En søndag i slutten av oktober 2018 ble han meldt savnet da han ikke kom hjem igjen fra en tur i heia på Knaben. Siden den gang har søstrene, sammen med hundrevis av frivillige, deltatt flere titalls leteaksjoner.

Lørdag og søndag organiserer de et siste storsøk, og håper på å kunne samle lokalbefolkningen nok en gang.

Til sammen har over tusen frivillige vært med og lett etter Ingvald Tjørnholm. Dette bildet er tatt fra en leteaksjon i november. Foto: Cecilie Nilsen

Bedre forhold

Etter at Ingvald Tjørnholm ble meldt savnet i oktober, har store områder blitt gjennomsøkt av helikoptre, letehunder, dykkere og frivillige søkegrupper.

Etter april har det blitt organisert søk hver helg. Med bedre forhold og lengre dager, åpner det for nye muligheter.

Ved hjelp av telefonsignaler har det blitt kartlagt hvor det er mest sannsynlig at han kan ha befunnet seg. Størstedelen av disse områdene har nå blitt gjennomgått med manngard. Det gjenstår noen områder, og det er disse søstrene har håp om å bli ferdige med å finkjemme til helgen.

Lørdag og søndag skal dette området, Reinshom- og Ljorstokkheia, undersøkes. Helikoptre blir også brukt i søket. Foto: Privat

Bruker helikopter

Lørdag og søndag skal Reinshomfjellet og Ljorstokkheia gjennomsøkes, og helikoptre skal bistå i letingen til å frakte folk til områdene som er lengst borte, samt å gjøre søk fra luften.

– Dette er den siste biten av området vi vurderer som mest aktuelt, og vi håper det kan være det rette stedet. Hvis ikke har vi enda et sted vi kan stryke fra listen, forteller Tjørnholm.

– Ønsker man å bidra til leteaksjonen, er det denne helgen man må gripe sjansen. Da er det bare å sende en melding til en av oss, smiler hun.

Marianne Tjørnholm forteller at støtten hun har fått fra venner, familie og lokalbefolkning har vært uvurderlig i den tøffe tiden. - Når letearbeidet tar for mye tid, hjelper de til på de plattformene jeg ikke alltid strekker til, forteller hun. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Fortsetter letingen

Finner de ikke faren den kommende helgen, fortsetter allikevel letingen for de tre søstrene. Den vil bare være i mindre målestokk, og ikke like organisert, men allikevel omfattet av den samme systematikken som er påbegynt.

– Vi klarer ikke slå oss til ro med at han ligger der oppe. Det er som sorgen er satt på vent, forteller hun. I tillegg er det en måte å takle sorgprosessen på, sammen.

Også da er andre velkommen til å delta i letingen.

– Uansett hva som skjer, tror jeg vi kommer til å savne å gå tur sammen i den vakre naturen på Knaben. Det er et utrolig flott samhold, forteller Tjørnhom.

– Et lite lyspunkt i det hele er hvor mange som har fått opp øynene for det utrolig vakre landskapet. Det har vært viktig, at Knaben ikke skal bli et «nei-sted», men et sted der vi kan ha gode minner fra også, sier hun.

– Vi klarer ikke slå oss til ro med at han ligger der oppe. Det er som sorgen er satt på vent.

For å sikre seg at områdene blir ordentlig gjennomsøkt går de frivillige i manngard. Dette bildet ble tatt ved et tidligere søk. Foto: Privat

– Et veldig aktuelt område

Totalt har over tusen mennesker vært med på leteaksjonene etter Ingvald. Noen er så engasjerte at de har blitt en del av en kjernegruppe.

En av dem er Lena Bø Bjørklund, som ifølge Marianne Tjørnhom har blitt som en fjerde søster. Hun kjente ingen av dem fra før, men har etter gjentatte søk blitt lommekjent i området. I forkant av helgens søk har hun vært på det aktuelle området for å sjekke ut forholdene.

– Det er et veldig aktuelt område. Vi håper dette kan være det rette stedet, forteller hun.