– Det er kanskje litt sært, men jeg har et sted mellom 1.000 og 2.000 spill hjemme, humrer hun hjertelig.

AVISEN MØTER senterpartipolitikeren, Malin Stokkeland, på Nicos i Kvinesdal. Det har blitt onsdag 9. oktober. Oktobersola har allerede lagt seg lavt på himmelen. Klokka har passert halv fire på ettermiddagen. Kafeen er nesten tom. Stokkeland, som nettopp har vært på topplederkurs i Mandal, har bestilt en cola light, som hun knapt rører under hele intervjuet.

– Hvordan vil du karakterisere deg selv?

– Jeg tror nok at jeg er ei gladjente. Jeg er glad i å jobbe, glad i veldig mye egentlig, og er et friluftsmenneske. Jeg liker å fiske, og har en båt i båthavna på Feda. Jeg har også henger med båt som jeg kan ta med hvor jeg vil. Har hytte på Haddelandsheia, som jeg mener er paradis på jord. Jeg elsker og kjøre på ski om vinteren, og kjøre motorsykkel, ikke minst, ramser hun opp.

Jeg tror nok at jeg er ei gladjente.

– Også har jeg noen hobbyer. Jeg er glad i å hekle og strikke. Dessuten har jeg lett for å engasjere meg. Jeg er nysgjerrig og opptatt av å finne gode løsninger for flest mulig, føyer hun til med et smil.

DIALEKTEN hennes avslører at hun ikke er oppvokst i Kvinesdal.

– Jeg er født på Evje, med Evjemoen som nærmeste nabo. Jeg har også bodd på Hovden, Sirdal, Kristiansand og Søgne, før jeg kom til Kvinesdal. Min far var for øvrig fra Kvinesdal, avslører hun.

Stokkeland har to perioder bak seg i kommunestyret i Kvinesdal. Den første startet allerede i 2007. Så hadde hun et opphold mellom 2011 og 2015, før hun igjen ble valgt inn.

– Nå gleder jeg meg faktisk. Vi har gått fra to til seks representanter. I den forrige perioden var vi jo en del av opposisjonen, og det var litt ensomt, innrømmer hun.

I KOMMUNESTYREPERIODEN som starter onsdag 16. oktober vil Sp være i posisjon, i samarbeid med KrF og Høyre, og får dermed mulighet for å gjennomføre sin egen politikk på en helt annen måte enn tidligere.

– Hvorfor tror du Sp gjorde det så bra under årets kommunevalg?

– Jeg tror mange har blitt mettet på sentralisering fra denne regjeringen. Se bare på politireformen, eller kampen for å bevare Flekkefjord sykehus. Hvis det skal kunne bo folk i distriktene må man ha gode tjenester i nærmiljøet.

Jeg tror mange har blitt mettet på sentralisering fra denne regjeringen.

– Hvorfor ble du egentlig politiker?

– Som sagt så har jeg alltid likt å engasjere meg i ulike saker. Og så hadde jeg ei venninne som var politiker. Hun kunne så mye, og så hadde hun så mye innflytelse i forhold til å få gjort ting.

Malin Stokkeland (Sp) er Kvinesdals nye varaordfører. Foto: Bjørn Hoel

MALIN STOKKELAND har utdanning i offentlig administrasjon fra gamle Agder Distriktshøgskole, og lærerhøyskolen i Kristiansand. I nesten ti år var hun rektor på Eiken skule, og er i dag altså pedagogisk konsulent i Hægebostad. I tillegg til dette, og en rekke fritidsinteresser får hun også tid til å lese bøker, eventuelt høre på lydbøker, mange bøker.

– Jeg får nok med meg to til tre bøker per uke, mest krim. Jeg ser veldig lite på tv, men prøver jo å få med meg noen nyheter da, forklarer hun.

Jeg får nok med meg to til tre bøker per uke.

At det leses lite, særlig blant gutter på ungdomstrinnet, bekymrer henne.

– For dem kan kanskje lydbøker være tingen, sier hun.

Hun har mer enn tusen puslespill, Kvinesdals påtroppende varaordfører Malin Stokkeland. Foto: Privat

HUN VEDGÅR dessuten at hun har en veldig sær interesse, nemlig puslespill. Hun har som nevnt mellom 1.000 og 2.000 slike pill hjemme.

– Det er noen som har sagt til meg at det burde vært laget et innslag om dette i Norge Rundt, humrer hun og fortsetter:

– Jeg jobber mye med hodet. Når jeg skal koble av pusler jeg gjerne med puslespill, samtidig kan jeg godt høre på en lydbok.

– Jeg tror mange har blitt mettet på sentralisering fra denne regjeringen, sier Kvinesdals nye varaordfører, Malin Stokkeland (Sp). Foto: Bjørn Hoel

APROPOS LYDER. Det er foregått en landsomfattende mobilisering det siste drøye halvåret, mot vindmølleutbygging.

– Hvordan ser du på det?

– Slik dette har utviklet seg så er jeg imot i dag. I den første perioden jeg satt som kommunestyrerepresentant (2007–2011) stemte Senterpartiet for utbygging, for eksempel på Kvinesheia. Men det var på bakgrunn av den informasjonen vi fikk da, sier hun, og fortsetter:

– Men vi fikk ikke høre om skyggekast, iskast, vindmøllestøy og blinking. Jeg kunne nok tålt noe blinking, men her er det snakk om at de vil lage sår i naturen som aldri vil gro igjen.

– Men trenger ikke landet og verden mer fornybar energi?

– Joda. Men jeg tror at vi kan finne andre løsninger, for eksempel under vann eller over vann. Men det vil også få konsekvenser. Det er uansett viktig å veie fordelene og ulempene mot hverandre. Eventuelt kan man utvide eksisterende kraftverk. Jeg er veldig for miljøvern. Og så tror jeg at alle bør begynne meg seg sjøl, sier allsidige Malin Stokkeland.

Og så tror jeg at alle bør begynne meg seg sjøl.

– Er det spesielle ting du ønsker å gjøre, som du ennå ikke har gjort?

– Haha. Det er det sikkert. Kanskje å reise med Hurtigruta til Antarktis og overnatte i telt med pingviner? Det hadde vært noe ...