Det er omlag åtte år siden Dalane Kraft AS søkte om konsesjon for å bygge Dvergfossen kraftverk i Dvergfossen i Litlåna i Kvinesdal. Olje- og energidepartementet (OED) gav konsesjon ved kongelig resolusjoni mars 2013.

Nå ønsker Dalane Kraft AS å endre prosjektet - av økonomiske grunner.

Ikke i fjellet

Selskapet ønsker å redusere installert effekt fra 11,1 MW til 9,4 MW. Dermed reduseres slukeevnen fra 25,5 kubikkmeter til 23,3 kubikkmeter og energiproduksjonen reduseres med cirka tre prosent i året.

Inntaks- og utløpsnivå blir uendret, og anlegget berører i hovedsak samme elvestrekning som i gjeldende konsesjon.

I tillegg søker de om å flytte kraftstasjonen noe lenger ned og ikke bygge den inn i fjellet, men la den være delvis synlig.

Med de planlagte tiltakene vil kostnadene bli redusert fra 160 millioner kroner til 138 millioner kroner

Sparer millioner

Saken ble nylig behandlet i forvaltningsutvalget i Kvinesdal. I sakspapirene ble de ønskede endringene begrunnet slik: «Grunnen til endringene er at langsiktig prognose for kraftpris, svakere utvikling av sertifikatpris og høyere grunnrenteskatt for kraftverk over 10 MVA har gjort at det ikke lenger svarer seg å bygge kraftverket. Selskapet mener derfor det er nødvendig å få ned kostnadene ved å redusere anleggets maksimale ytelse og bygge en billigere kraftstasjon. Med de planlagte tiltakene vil kostnadene bli redusert fra 160 millioner kroner til 138 millioner kroner og utbyggingskostnaden i kr/kwh går fra 5,0 kr/kwh til 4,4 kr/kwh.»

Selskapet skriver at dette gir større sjanse for at kraftverket blir bygd.

Frykter støy

Kraftstasjonen skal ifølge søknaden bestå av to turbiner som ligger nedgravd i terrenget. Fasaden blir i glass og den blir cirka fire meter høy i følge beskrivelsen. Overbygget skal være i cirka samme størrelse som i konsesjonssøknaden, men flyttes fra oppstrøms del av anlegget til nedstrøms del og plasseres over kraftstasjonen i en skråning i terrenget.

Stasjonen blir liggende inn i bakken like bak badeanlegget i Sarons Dal.

– Den største endringen dreier seg om at kraftverket blir mer synlig enn først tenkt. Stasjonen blir liggende inn i bakken like bak badeanlegget i Sarons Dal. Kommunen har vært i kontakt med Sarons Dal og de sier at plasseringen ser grei ut, bygningen blir lite dominerende, men de er redde for støy fra turbinene. Det er ikke skrevet noe om støy i endringssøknaden og det står lite om støy i den opprinnelige søknaden. Det siste er kanskje ikke så rart siden stasjonen var planlagt i fjell, men nå blir den liggende delvis i dagen og rett ved siden av Sarons Dal, heter det i sakspapirene.

Kommunen mener at endringene det nå er søkt om kan gjennomføres så sant Dalane Kraft gjør støyberegninger

Positivt vedtak

Rådmannen skriver i sine merknader at det bør gjøres støyberegninger og planlegges avbøtende tiltak hvis støyen blir for stor. Forvaltningsutvalget skriver i sitt vedtak at kommunen allerede har uttalt seg positivt til Dvergfossen kraftverk, og at dette fremdeles gjelder.

– Kommunen mener at endringene det nå er søkt om kan gjennomføres så sant Dalane Kraft gjør støyberegninger og setter i verk avbøtende tiltak hvis støyen viser seg å bli for stor.