Våren 2023 ble Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag, opprettet. Utgangspunktet var den ulykkelige saken om Farsund kommunes vedtak om riving av den store og tidligere staselige sveitservillaen i Storgaten 19 i Farsunds bysentrum.

Fortidsminneforeningen i Norge er en stor og viktig organisasjon med om lag 7.000 medlemmer. Hovedkontoret har en betydelig stab av eksperter. Fortidsminneforeningen er en viktig høringsinstans i saker som bl.a. berører endringer i historiske bygningsmiljøer. Foreningen eier et stort antall historiske bygninger - for eksempel flere stavkirker.

Vi vil i fortsettelsen blant annet arbeide med brannvern for bykjernen og andre verneverdige områder i kommunen. Farsund by er uten varmesøkende kameraer og sprinkleranlegg - noe nesten alle sørlandsbyer har. Varmesøkende kameraer bidro til at brannen i Risør i 2021 ikke utviklet seg til en større bybrann. Foreningen skal arbeide for å bevare bygningsmessige kulturminner i hele Farsund kommune. Der vi opplever at dette er mest prekært, er i Farsund bysentrum.

Livet i bykjernen har endret seg. Før bodde folk over sine forretninger i byens sentrum. Nå bor de i fine leiligheter på Engøy og i eneboliger i byens periferi. Dette gjør at folkelivet i bysentrum er i tilbakegang. For at byen ikke skal stagnere ytterligere, må man tenke helhetlig og planmessig. Bykjernen må tilføres noe til erstatning for det tapte. Heldigvis fikk vi beholde - og utvide, den videregående skolen i sentrum, men det er ikke nok.

Leserskribenten: Geir Heitmann. Foto: Privat

Hva trenger vi i Farsund sentrum? Vi mener at vi trenger folk i de tomme byleilighetene, og vi trenger et skikkelig kulturhus slik alle omliggende kommuner har. Kanskje henger disse to tingene sammen? I Flekkefjord bygget man et nytt kulturhus i byens mest slitne del. Dette førte til en revitalisering av den delen av byen. Skulle man gjøre noe tilsvarende i Farsund, peker Nytorvet seg ut. Der skjer det i dag nesten ingenting, og flere bygninger er i et trist forfall. For å få det til, må naturligvis noe ofres (for eksempel Njård-bygget og Komet-bygget - altså Nytorvet 1 [til salgs] og Listerveien 1 - pluss evt. flere hus som er til salgs der), men det kan forsvares om det bidrar til å redde byen fra ytterligere stagnasjon og forfall. Eierne av Listerveien 1 kan, avhengig av noen forutsetninger, være åpne for å diskutere et makeskifte med Storgaten 19, men det vil haste veldig fordi ellers vil planen om å rive og gjenoppbygge Listerveien 1 bli gjennomført. Med rask behandling kan altså kommunen trolig ha en mulighet for å komme seg ut av den ulykksalige Storgaten-situasjonen og kunne gjøre et kvantesprang for bykjernens bevaring og utvikling.

Det er trist at «Ekko» ikke fungerer som et moderne kulturhus. Det er simpelthen for lite, og ligger på feil sted. Det er så lite (187 sitteplasser) at vi for eksempel ikke får Riksteatret dit. Flekkefjord har 371 sitteplasser, Kvinesdal 300, Lyngdal 280 og Mandal har 360-800 plasser. «Ekko» er så lite at konsertarrangører ikke finner lønnsomhet i å arrangere konserter der. Farsund Folk Festival kan ikke bruke «Ekko» fordi det ikke er lønnsomt med så få sitteplasser. Eilert Sundt-hallen er et alternativ, men er meget utfordrende å bruke fordi det krever kolossalt mye frivillig arbeid til rigging og klargjøring for hvert arrangement.

Vår visjon er at det bygges et stort, flott og innholdsrikt kulturhus ved Nytorvet. Det må inneholde byens og skolens kombinasjonsbibliotek slik at det kan ha publikumsvennlige åpningstider. Avstanden til Eilert Sundt vgs. (195 m) er så kort at det burde være mulig. Det er kortere enn på mange høyskolecampus. Biblioteket i Lyngdal er tilgjengelig fra kl. 06.00 til 22.00. Kulturhuset må ha en stor hovedsal med fleksible sceneløsninger - inkludert kino. Det kan også inneholde en virkelig spennende kaper- og sjøfartshistorisk samling - samt en kafé. Den store kunstsamlingen til Farsund kunstforening kunne kanskje også få sitt «hjem» der? Ungdomsklubb og kulturskole kan også legges dit. Et betydelig antall (+/- 50?) parkeringsplasser kan trolig bygges under og bak et slik nytt bygg. Hadde vi fått til dette, vil det øke sannsynligheten vesentlig for at denne bydelen igjen kunne bli attraktiv for beboelse og forretningsdrift.

Vår visjon er at det bygges et stort, flott og innholdsrikt kulturhus ved Nytorvet.

Har vi råd til noe så flott og viktig i Farsund? Eller heller - har vi råd til å la det være? Et meget grovt kostnadsanslag for kommunens storstue vil muligens kunne være rundt 150 millioner (Lyngdal kulturhus kostet 64,7 millioner 2004-kroner - tilsvarende 98 millioner 2022-kroner). Disposisjonsfondet i Farsund kommune var om lag 140 millioner ved utgangen av 2022. 150 millioner koster ca. 7,5 millioner årlig å finansiere (5 prosent p.a.). Støtteordninger til kulturbygg vil komme til fradrag. De ukjente kostnadene ved å bygge et parkeringshus i Storgaten faller bort. Leieinntekter vil også bidra økonomisk. Dagens «Ekko» kan kanskje selges til for eksempel en menighet. Vi har altså råd til dette - det er kun snakk om politiske prioriteringer. Har vi virkelig råd til å la det være og la byen forfalle og miste attraktivitet? Blir byen mindre attraktiv, reduseres sannsynligheten for de nye virksomhetsetableringene og den arbeidstilflyttingen vi så sårt trenger.

Vi i Fortidsminneforeningen i Farsund er altså pragmatiske og realistiske i forhold til dette med bevaring og fornyelse. Dette er fordi fornying - nytt innhold og nye tilbud, kan være en forutsetning for bevaring av viktige bygningsmessige kulturminner i en større og mer helhetlig sammenheng. Men vi mener at å begynne med flere parkeringsplasser i sentrum, er å starte i feil ende. Skap nye tilbud først, få folk tilbake til byen, så skal vi løse parkeringssituasjonen når det behøves - og legge disse nye parkeringsplassene til randsonen av vårt lille og fremdeles vakre bysentrum!

Hilsen - også med de beste ønsker for det nye kommunestyret!

For Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag

Geir Heitmann, styreleder