– Jeg gleder meg veldig til en ny sommer på museet. Det blir fint å få besøk av turister! Vi ser en sterk økning i besøk fra nederlendere.

Det svarer Katja Regevik på spørsmål om hva hun forventer av årets museumssommer. Regevik er avdelingsleder på Tingvatn Fornminnepark - et museum som ligger på et gammelt tingsted i Hægebostad kommune.

Det blir fint å få besøk av turister!

Tingvatn regnes som Norges best bevarte tingsted. Her kan man tilegne seg kunnskap og overblikk over folkevandringstiden i Lister-regionen. Det er spesielt fokus på de historiske funnene som er blitt gjort på Snartemo, men også en del på funn fra andre steder i Lister.

– Vi vil at publikum skal kunne se, kjenne og prøve det vi stiller ut. Dette er ikke en klassisk utstilling som man skal se fra avstand, forteller Regevik.

Man kan blant annet kjenne på vekten til gamle sverd, forsøke å veve, slå runer, spinne tråder. Med andre ord så vanker en interaktiv opplevelse for de besøkende på Tingvatn Fornminnepark.

Avdelingsleder ved museet, Katja Regevik, gleder seg til museumssommeren. Foto: Olav Hoel
Utstillingene på Tingvatn er interaktive. Foto: Åse Astri Bakka

Snartemosverdet

Når du først er i Hægebostad for å besøke fornminneparken, kan du også få med deg Snartemosverdet. I bautaparken på Snartemo, like ved fylkesvei 43 i Hægebostad kan du se en stor kopi av Snartemosverdet. Sverdet var en del av de såkalte Snartemo-funnene som ble gjort i 1933. Hele funnet inkluderer blant annet et komplett våpensett, et sølvbeslått glassbeger, bronsekjele, en gullring, en skålvekt av bronse, tre vektlodd av bly, sjeldne mønstrede tekstiler, bjørneklør og sverdet. Funnet er omtalt som det vakreste funnet fra folkevandringstiden.

På Snartemo står en kopi av Snartemosverdet oppreist. Foto: Torrey Enoksen

Krig og kystfort

Det ligger en rekke godt bevarte kystfort langs kysten i Lister-regionen. På Hidra i Flekkefjord finnes blant annet Hågåsen og Hitterøy kystfort. Ytterst i Rosfjorden i Lyngdal ligger Hausvik fort. Her er det flere bunkere, løpeganger og kanonstillinger. På Lista finner man Varnes fort med utsikt både mot Fedafjorden, Hidra og Andabeløy.

Også Nordens best bevarte krigsfort fra andre verdenskrig er å finne på Lista. På Nordberg fort finnes bygninger, løpegraver, radarutstyr med mer. Fortet har også et formidlingsbygg hvor Lista Museum er lokalisert. Hangarmuseet Festung Lista på tidligere Lista flystasjon illustrerer hvordan okkupasjonen under andre verdenskrig var i hele Lister-regionen.

På Festung Lista ved gamle Lista flystasjon kan man få et inntrykk av hvordan okkupasjonen var i Lister-regionen. Foto: Bertine Midttun
På Hausvik fort i Lyngdal finnes flere bunkere, løpeganger og kanonstillinger. Foto: Thomas Grønvold

Utvandring til Amerika

Historisk sett har det vært en stor utvandringen til Amerika blant innbyggerne i Lister-regionen. Det preger fortsatt kulturen. Dette kan oppleves på Utvandrermuseet i Kvinesdal. Her kan du se gjenstander og høre historier som illustrerer hva utvandringen gjorde med Lister-samfunnene.

På Nøkland i Hægebostad ligger Nostalgilåven. Låven er som en tidskapsel tilbake til Amerika på 60-tallet. «Dineren» har en spennende atmosfære, og den funker som en kombinasjon av cafè og konsertlokale.

Også i Vanse, på Brooklyn Square, finnes et lite «amerikansk» samfunn. Her kan du blant annet overnatte i en amerikansk leilighet, spise donuts på «dineren», eller ta deg en tur over Vansebekken på Brooklyn Bridge.

Nostalgilåven på Nøkland i Hægebostad er som en tidskapsel tilbake til Amerika på 60-tallet. Foto: Bertine Midttun

Gruvedrift

På Knaben i Kvinesdal var det gruvedrift fra 1885 til 1973. På det meste, på 1930-tallet, var det 400 mennesker som jobbet i gruvene, og 700 mennesker bodde i bygda. På grunn av tyskernes interesse for molybdenet under andre verdenskrig, ble Knaben bombet to ganger i 1943 av allierte fly. Dette kan du lære mer om på Knaben Gruvemuseum. Her er det også mulig å få guidede turer.

På Knaben i Kvinesdal kan man besøke Gruvemuseet for å lære historien om gruvedriften i bygda. Foto: Tom Arild Støle

Flekkefjordbanen

På den nedlagte jernbanestrekningen fra Sira stasjon til Flekkefjord stasjon kan man prøve dresinsykling. Det beskrives som en perfekt aktivitet for familier. Strekningen er 17 kilometer lang, og består av 13 tunneler. Tunnelene er bekmørke og naturen er spektakulær. En tur på dresin tar normalt mellom tre og fire timer, om man sykler hele strekningen tur retur.

I Flekkefjord kan man prøve dresinsykling på den nedlagte jernbanelinja. Foto: Tom Arild Støle

Klokkergården Bygdetun

I Lyngdal ligger Klokkergården Bygdetun som består av flere kulturhistoriske bygninger. Blant annet Vintland skole fra 1896 som er et eksempel på et sørlandsk skolehus. Utstillingen viser en typisk skolestue fra denne tiden med inventar, lærebøker og diverse læremidler. Her finner man også et posthus som opprinnelig stod på Vegge i Kvås. Det skal være landets minste posthus.

På Klokkergården Bygdetun i Lyngdal finnes flere kulturhistoriske bygninger. Foto: Tom Arild Støle

Barnevandrersti

Fra 1800 til 1900-tallet vandret barn fra indre Vest-Agder til Østlandet og området rundt Kristiansand for å finne seg arbeid. Bakgrunnen var at familiene var så fattige. Barna var helt ned i sju-årsalderen, og de vandret ofte mellom 15 og 20 mil for å finne seg arbeid.

Barnevandrerstien er 136 kilometer lang. Den første av i alt sju etapper starter ved Årlia i Kvinesdal, og ender i Bautaparken på Snartemo. Derfra går andre etappe til Konsmo kirke. På Konsmo ligger også Barnevandrersenteret. Museet forteller historien om barnevandrerne, i tillegg til andre utstillinger fra barnevandrertiden.

Barnevandrerstien er 136 kilometer lang. I Lister finner du den i Kvinesdal, Snartemo og Konsmo. Foto: Bjørn Hoel

Kystkulturen

Listeskøyta kultursenter på Borhaug kan man lære om båtbyggetradisjonen på Lista, og spesielt om nettopp Listeskøytene. Her er det mulig å gå i bord på en slik båt.

Ved Østhasselstrand på Lista ligger Østhassel Redningsstasjon. Stasjonen var virksom fra 1872 til 1972. Den harde kyststripen langs Lista gjorde at flere hundrevis av båter forliste. Redningsstasjonen på Østhassel hjalp til med berginen. Dette er Norges eneste komplett bevarte redningsstasjon.

Theodor Erling Tønnessen forteller at det først ble opprettet redningsstasjoner på Stave og Kviljo, men de ble senere nedlagt for å opprette Østhassel redningsstasjon. Foto: Bertine Midttun

Hollenderbyen

Hollenderbyen i Flekkefjord har fått navnet sitt fordi Flekkefjord drev aktiv handel med Holland (Nederland) på 1500- og 1600-tallet. Blant de viktigste varene var trelast og fiskeprodukter. Mange hollendere bosatte seg også i Flekkefjord. Dagens koselige bygningsmiljø i Hollenderbyen er nærmest et resultat av sildefisket på 1800-tallet. Store fangster førte mange fiskere til rikdom, og de bygde hus for pengene.

Hollenderbyen Flekkefjord har fått navnet fordi byen aktivt drev med handel med Holland. Foto: Tom Arild Støle