Per Kaare Holdal forteller at planen var at ukrainerne i Lyngdal skulle markere 8. mai ved gravsteinen til den skutte ukrainske krigsfangen Pavel Botsjarov, som i mai i fjor ble satt opp i Klokkergården bygdetun. Men siden Europakonferansen ble arrangert i Kristiansand 5. mai, ble markeringen framskyndet til lørdag, fordi fungerende den ukrainske ambassadøren ønsket å komme til Lyngdal.

Det anslås at omkring 9 millioner ukrainere omkom under andre verdenskrig. Tre av dem ligger begravd på Lyngdal kirkegård: Botsjarov, Timosjenko og Bokhinskij.

Markeringen startet med at to ukrainske ungdommer på flyktningmottaket på Rom, Aurika Schvets og Vladyslav Shyriaev, sammen heiste det ukrainske flagget, og deretter ble den ukrainske nasjonalsangen sunget av de frammøtte. Ordfører Jan Kristensen hilste gjestene velkommen til Lyngdal.

Fungerende ukrainske ambassadør, Lilija Hontsjarevytsj, talte og la ned blomster ved den tidligere gravsteinen til Botsjarov. Deretter holdt Polens ambassadør i Norge, Iwona Woicka-Zulawska, en kort appell, før hun også la ned blomster. Ordfører Oleksandr Sienkevych fra den krigsherjede byen Mikolaiv var også til stede og sa i sin tale at det var surrealistisk at ukrainerne som i hans område under andre verdenskrig slåss mot nazistene sammen med russerne, i dag var i en blodig forsvarskrig mot Putins soldater. Han forteller at Mikolaiv før russerne angrep hadde 480.000 innbyggere. 260.000 flyktet, men nå er innbyggertallet kommet tilbake til omkrig 340.000.

Lilija Hontsjarevytsj ba om ett minutts stillhet. Bare lyden av norske og ukrainske flagg som blafret i den kalde østavinden kunne da høres i den vårlige Klokkergården.