Det er torsdag ettermiddag. I Ekkos lokaler er den eldste og yngste trekkspilleleven ved Farsunds kulturskole samlet.

– Skal vi prøve en gang til, så vi kommer inn likt? Ein, to, tre, fir, sier lærer Kjell Ivar Iddeland.

På notestativet ligger «Så går vi rundt om en enebærbusk». Det nærmer seg de årlige julekonsertene. Matheo Haraldstad (9) har allerede meldt seg opp.

– Det har jo vært litt snakk om at du kanskje blir med oss på den konserten også? sier læreren, og ser spørrende bort på trekkspillelev Victor Pedersen (78).

– Med for å kikke, ja, svarer Pedersen og ler.

– Jeg merker at jeg blir nervøs når jeg spiller for andre. Jeg er vant til å spille for meg selv, forklarer han til avisen.

For Victor Pedersen (78) er trekkspillet et deilig avbrekk i hverdagen. Foto: Alexandra Indseth Langegard

78-ÅRINGEN spilte trekkspill som ung. For tre måneder siden bestemte han seg for å ta opp igjen hobbyen. Han meldte seg opp til musikktimer ved Farsund kulturskole.

– Jeg har lyst til å prøve en gang til før jeg gir meg. Noen sier at løpet er kjørt for meg, men jeg går ikke helt med på det, sier Pedersen bestemt.

Trekkspillet har han kjøpt av naboen sin. Det første han gjør hver morgen er å finne det fram. Etter en times spilling er det tid for å vekke kona.

– Hun er veldig svak og sitter i rullestol, så hun trenger oppmerksomhet hele tiden. Derfor kan jeg bare investere rundt en time om dagen til trekkspill, rett og slett, sier kulturskolens eldste trekkspillelev.

– Hvordan reagerte konen din da meldte deg opp til trekkspilltimer?

– Hun synes at det er gøy at jeg prøver noe nytt.

Musikklærer Kjell Ivar Iddeland har vunnet NM i trekkspill flere ganger. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– JEG ER IKKE musikalsk. Jeg har ikke spilt de siste årene, så jeg begynner fra «scratch». Det går sent, men læreren er ekstra tålmodig med meg. Det er gøy når det gamle begynner å komme tilbake, eller at jeg får til noe nytt. Det mest utfordrende er å få disse tappene på venstre side til å stemme, forklarer Pedersen.

– Jeg synes det er ganske tydelig at han har spilt en god del tidligere. Han er nok litt beskjeden, skyter musikklæreren inn.

Pedersen medgir at han nok er litt beskjeden.

– Hva er det du liker med trekkspill?

– Det er ekstra fin musikk. Da jeg var på Amerika-båten hadde de noen skikkelig gode trekkspillspillere, så jeg hadde alltid lyst til å lære meg det. Læreren vår her er jo også veldig dyktig. Jeg har hørt han spille på et par konserter, og synes at det var veldig inspirerende, forteller Pedersen, og ser bort på Iddeland.

Victor Pedersen (78) ble trekkspillfrelst på Amerikabåten som ung. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Det øves til julekonsert. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Hva er fordelene ved å lære seg nye ting i din alder?

– Det er godt for den mentale helsen. Det er også godt å kunne dele musikk med andre. Og sanger. Hvem som har skrevet dem og historiene bak. Selv om jeg ikke har så mye erfaring er dette likevel noe jeg har lyst til å holde på med. Det gir en god følelse å lære noe nytt. Og det er en god følelse at det fortsatt går an å lære, sier 78-åringen.

– JEG HADDE egentlig bare lyst til å begynne med musikk. Så ble det trekkspill, siden morfar spilte det.

Det forteller ni år gamle Matheo Haraldstad. Han har gått i lære hos Kjell Ivar Iddeland i ett år.

Matheo Haraldstad (9) fulgte i morfarens fotspor, og begynte med trekkspilltimer. Der ble han kjent med Victor Pedersen (78). Foto: Alexandra Indseth Langegard

Haraldstad går på Farsund barneskole. Hver torsdag etter skoletid drar han direkte til Farsund kulturskole. Der låner han av praktiske årsaker kulturskolens trekkspill.

Hjemme har niåringen et eget trekkspill.

– Jeg øver hjemme nesten hver dag. Det er gøy. Når jeg klarer noe nytt pleier jeg å spille det for mamma. I timene spiller jeg de sangene jeg har øvd på siden sist, forklarer han.

78-åringen ble overtalt med på julekonserten i regi av kulturskolen tirsdag 20. desember. Her spilte han med Matheo. Foto: Alexandra Indseth Langegard

FORELDRENE synes det er stas at sønnen går i Vanse-morfarens fotspor, opplyser trekkspilleeleven.

Haraldstad har allerede spilt på flere konserter. Når Lister besøker kulturskolen står årets første julekonsert snart for tur. Derfor har de siste torsdagene blitt dedikert til julesanger.

Foran musikerne ligger notene til ««Så går vi rundt om en enebærbusk». Foto: Alexandra Indseth Langegard

Niåringen kjenner ingen på sin alder som spiller trekkspill.

– Hva synes du om det?

– Det er litt gøy, sier han og smiler.

TREKKSPILLÆRER Kjell Ivar Iddeland synes det er flott med det brede aldersspennet blant elevene hans.

De fleste elever ved kulturskoler er barn og ungdom. I senere tid har det imidlertid åpnet seg muligheter også for voksne elever, forteller han.

– Jeg synes det er kjempefint at de også får muligheten til å lære å spille.

Læreren synes det står stor respekt av Pedersen som har meldt seg opp til timer i en alder av 78 år.

Victor Pedersen (78) er den eldste trekkspilleleven ved Farsund kulturskole. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Likevel er ikke Pedersen den eneste i den aldersgruppen som Iddeland har undervist.

– Jeg har for tiden flere godt voksne elever. På Lindesnes kulturskole, hvor jeg også underviser, er den eldste eleven 68 år. Men jeg har hatt flere elever i 70-årene. Den eldste har vel vært omtrent 80 år, forklarer han.

IDDELAND har en femårig utdannelse ved musikkonservatoriet i Kristiansand. Han har vunnet NM i trekkspill flere ganger i ulike klasser, både som solist og i samspill med andre. Trekkspillentusiasten har i tillegg mottatt en rekke priser og stipender. Blant annet Vest-Agder fylkeskommunes kunstnerstipend.

I dag underviser han omtrent 30 elever. Både ved Farsund kulturskole, Lindesnes kulturskole og privat. Dette er både piano- og trekkspillelever. I løpet av sin karriere har han undervist et tresifret antall.

– På hvilken måte er det ulikt å undervise en 78-åring og en niåring?

– Forskjellen er kanskje ikke så stor som man skulle tro. Enkelte forskjeller i blant annet repertoarer og hvordan man kommuniserer med eleven vil nok likevel forekomme, sier han, og utdyper:

– Blant barn vil man møte stor forskjell i motivasjon. Noen er veldig motivert, mens for andre et det kanskje foreldrene som har tatt initiativet til at de skal lære å spille. For en elev i voksen alder er det alltid vedkommende selv som tar initiativet og har sterk motivasjon til å lære å spille, sier Iddeland.

Farsund kulturskole holder til i Ekkos lokaler. Foto: Alexandra Indseth Langegard
For tre måneder siden begynte Victor Pedersen (78) på Farsund kulturskole. Der fant skolens eldste trekkspillelev tonen med skolens yngste, Matheo Haraldstad (9). Foto: Alexandra Indseth Langegard

– NIÅRINGEN vet ikke om andre på sin alder som spiller trekkspill. Hva synes du om det?

– Rekrutteringen på trekkspill blant barn kunne utvilsomt vært bedre enn den er i dag. Den er dessverre ikke så høy som den var for noen år tilbake. Det er likevel flere steder i landet hvor det er gode trekkspillmiljøer og hvor rekrutteringen blant barn er veldig bra, sier Iddeland.

– Det håper jeg vi skal få til på disse kanter også. Noen elever må jo være de første, sier han håpefullt.

– Hvorfor bør man lære seg å spille et instrument?

– Det har helt klart sin egenverdi. Ikke minst for voksne er det veldig viktig å ha en hobby, slik at de har noe meningsfullt å holde på med den dagen de blir pensjonert. Ved å lære å spille et instrument holder man hjernen i aktivitet. Det kan blant annet være forebyggende mot demens. Det er også flere voksne elever jeg har hatt som har påpekt at det å spille er god terapi. Blant annet mot psykiske lidelser.

Matheo Haraldstad (9) i aksjon. – Rekrutteringen på trekkspill blant barn kunne utvilsomt vært bedre enn den er i dag, mener musikklærer Kjell Ivar Iddeland. Foto: Alexandra Indseth Langegard