– Det begynte med en idemyldring og problemstilling som vi ville løse innenfor landbruk. Vi er glade i sauer og vet at de ofte beiter langs ubelyste veier. Ofte ser ikke bilistene dyrene før det er for sent, sier Malin Bjørnevåg (17) fra Luster i Sogn, som er styreleder og økonomiansvarlig i ungdomsbedriften Øyremerke.

Hun legger til at det ikke er noe i veien for at øremerkene kan brukes på kuer og geiter også, men at det er mest aktuelt for sauer.

Øyremerke UB selger selvlysende øremerker til sauer og ble intervjuet av NRK Sørlandet på radio. Fra venstre: Louise Rimmereid (17), Karoline Tjørhom (17). Malin Bjørnevåg (17) og Anna Sandang Iversen (18). Foto: Signe Marie Rølland

– Når de skal sankes kan man også lettere se dem med lysende øremerker. I tillegg er dette viktig i bærekraft-perspektiv. Bonden bruker penger på å fore opp sauene, og sauene holder kulturlandskapet nede. Det betyr mye at alle dyrene kommer hjem i live. Produktet vårt kan spare både liv og ressurser, sier hun.

De er totalt åtte jenter som står bak bedriften, og til daglig går de andre året ved linjen naturbruk på KVS Lyngdal.

– Det var veldig veldig gøy å bli kåret til årets beste ungdomsbedrift i Agder under fylkesmesterskapet i mars, og vi så vel ikke helt den komme. Men det var litt av en opplevelse å få denne prisen og flere andre priser, samstemmer jentene rundt bordet.

De utmerket seg stort under fylkesmesterskapet og ble intervjuet på både TV og radio. I tillegg til å bli fylkets beste ungdomsbedrift, sikret de seg prisene beste yrkesfaglige bedrift, innovasjonsprisen, beste forretningsplan, jord-fjord-bord prisen, beste samarbeid med næringsliv og beste HR-bedrift. Det er en bedrift fra hvert fylke som blir kåret til årets beste ungdomsbedrift.

– Det vil si totalt 16, og hvis vi er heldige kan vi gå videre til EM i Istanbul i juli. Det hadde vært utrolig gøy, sier Lea Severine Lande Dybvik (17) som er markeds- og kommunikasjonsansvarlig.

Øremerkene finnes i flere farger. Foto: Signe Marie Rølland
Beste Ungdomsbedrift i Agder, Øyremerke UB, fra KVS-Lyngdal under fylkesmessen. Øyremerke UB består av: Tuva Sørensen, Karoline Tjørhom, Malin Bjørnevåg, Andrea Furuholt, Lovise Rimmereid, Lea Severine Lande Dybvik, Mariell Odenn og Anna Sandanger Iversen. Her sammen med prisutdeler Kenneth Sjåvåg fra Sparebanken Sør. Foto: William Alexander Paul / MW Media

ØREMERKENE ER kort fortalt vanlige øremerker som får pålimt refleks slik at de er selvlysende når de festes på sauens ører. Foreløpig er de ikke for salg, og det finnes kun prototyper. Meningen er at de skal prøves gjennom hele livsløpet til sauen.

– Jeg synes dette er veldig motiverende og koser meg veldig med ungdomsbedriften. Det har gitt oss mange gode erfaringer og et innblikk i hvordan gründerlivet er. På sikt kunne jeg tenke meg å studere HR og kanskje starte en egen bedrift, sier Lande Dybvik.

Det har gitt oss mange gode erfaringer og et innblikk i hvordan gründerlivet er.

Før oppstarten tok jentene også personlighetstester for å finne ut hvilke roller de passet best i. Noen liker å være i forgrunnen og ta seg av kommunikasjon, andre trives bedre med å utvikle produktene og vil heller være i bakgrunnen, og andre igjen er gode med økonomi.

– Siden dette er en ungdomsbedrift må den avvikles innen 1. juni før skoleåret er over. På sikt kunne det vært gøy å ta ideen opp igjen på andre måter, men vi bor litt for spredt når året er over så det er ikke så lett å fortsette samarbeidet vårt, sier de.

Nå lader de opp til NM 27. og 28. april i NOVA Spektrum på Lillestrøm. De planlegger presentasjon og stand og sende pressemeldinger.

– Planen vår er å være godt forberedt og få til en god presentasjon av produktet, samstemmer jentene i Øyremerke.

Ansvarlig lærer Vegard Rydh er imponert over elevene. Foto: Signe Marie Rølland

LÆRER VEGARD RYDH er ansvarlig for UB-ene ved naturbrukslinjen på KVS, er imponert over hva elevene har fått til. Rundt 60 elever er med i ungdomsbedrifter dette skoleåret.

– Jeg er veldig imponert, og et er første gang en ungdomsbedrift ved naturbruk fra KVS er kåret til den beste i fylket. Vi har hatt en bedrift fra studiespesialiserende for noen år siden som også vant fylkets beste ungdomsbedrift. Øyremerke viser at de har utviklet et godt produkt for å løse et problem, sier han.

Jeg er veldig imponert, og et er første gang en ungdomsbedrift ved naturbruk fra KVS er kåret til den beste i fylket.

Han forteller videre at KVS satser stort entreprenørskap gjennom nesten hele VG2. Han påpeker at UB er en viktig undervisningsmetode for naturbruk der rollen hans er å være lærer, men undervisningsstilen er mer veiledende enn en klassisk undervisningsstil. Elevene skal løse oppgaven de har fått ved bruk av problembasert læring gjennom å jobbe med UB.

– Vi har brukt tid på å sette sammen grupper så vi får elever og se på hvilke elever som passer sammen, så vi ikke bare får økonomi- eller markedsføringsinteresserte på samme gruppe. Elevene kartlegger sine styrker gjennom en personlighetstest i begynnelsen av året, noe som legger grunnlaget for gruppesammensetning og rolle fordeling senere. Vi lærere samarbeider med elevene om dette, og gruppene blir satt sammen i felleskap. KVS Lyngdal er også bygget på gründervirksomhet, og derfor er det en naturlig skole for entreprenørskap, sier han.

Aleksander Lien er daglig leder for Ungt Entreprenørskap Agder. Foto: Signe Marie Rølland

TETT OPP MOT 1.000 elever i Agder driver ungdomsbedrifter. Det vil si at rundt 1 av 4 elever som går ut av videregående skole har hatt en egen ungdomsbedrift.

– Jeg er imponert over kreativiteten. Elevene er blitt enda flinkere til å se rundt seg og identifisere problemer og utfordringer som de lager en løsning på. De ser hvem som trenger tjenestene eller produktene de tilbyr og lager løsninger på problemene deres. Lærerne er blitt vant til å bruke bedrift som metode, og innovasjonsgraden og nyhetsverdien i det elevene produserer er blitt betydelig bedre enn den var, sier Aleksander Lien, som er daglig leder for Ungt Entreprenørskap Agder.

Han påpeker at arbeidet også switcher mellom teori og praksis. Det elevene gjør i ungdomsbedriften den ene dagen, lærer de kanskje i et teoretisk fag neste dag.

– Det er avgjørende at elevene utfordres på dette, og forskning fra fem europeiske land viser at elever som får jobbe med ungt entreprenørskap har høyere skolemotivasjon og innsats og lavere sykefravær. Elevene lærer kunnskap som framtidens arbeidsliv vil nyte godt av, deriblant prosjektledelse og teamarbeid, sier Lien.

Her er en tredjedel av Hest i Sentrum. Fra venstre: Ingrid Helene Kristiansen fra Nordreisa (17), Hanne Viktoria Eggers (18) fra Kristiansand og Isabelle Malz (18) fra Kristiansand. Foto: Signe Marie Rølland

TO ANDRE ungdomsbedrifter (UB) ved KVS Lyngdal skal også til NM. Det er Hest i Sentrum, som fikk en 2. plass i beste ungdomsbedrift på Agder, og Sag&Behag.

– Vi så virkelig ikke den komme, og gleder oss veldig til å delta i NM. Og vi heier veldig på Øyremerke som kan få plass i EM og er deres største supportere, sier Isabelle Malz (17) fra Kristiansand.

Vi så virkelig ikke den komme, og gleder oss veldig til å delta i NM.

Hest i Sentrum ville utnytte et behov som de visste fantes. De har så langt holdt to ridekurs og en ponni-leir. Under fylkesmessa vant de fem priser: Beste læringsprosess, samt 2. plass i kategorien beste ungdomsbedrift, 3. plass for beste regnskap, 3. plass for beste reklamefilm og 2. plass for beste salgsteam.

– Konkurrenter som tilbyr ridetilbud for barn og unge holder til langt fra Lyngdal. Vi ville gi et fritidstilbud til barn og unge som ikke fantes her fra før, og vi bruker også hest i psykisk helsearbeid, sier Ingrid Helene Kristiansen (17) fra Nordreisa.

– Blå Kors har også kjøpt tjenester av oss for barn og unge. Navnet har vi valgt fordi hesten er i fokus, sier Malz.

Et av medlemmene er vokst opp på gård hvor de har brukt hester i lignende arbeid, på Kjerlingland i Lillesand og visste mye om tilbudet fra før. Elevene er stolte over at skolen deres gjør det så bra innenfor ungdomsbedrifter og mener det først og mener blant annet det skyldes at de har en dyktig lærer.

– Jeg tror også det betyr mye at vi både går på skolen sammen og bor på internat sammen så vi kan bruke mye tid på ungdomsbedriften, sier Malz.

Sag&Behag leverer ved til flere kunder. Fra venstre: Herman Kyvik Eggebø (17), Henriette Fassotte (17) og Rebekka Byberg (18). Foto: Signe Marie Rølland
Sag&Behag fra KVS Lyngdal fikk flere priser under fylkesmesterskapet i mars. Her representert av Lucas Brandsæter. Kaja Engedal, Herman Eggebø, Rebekka Byberg og Åsmund Halleland. Alle er 17 år. Foto: Signe Marie Rølland

SAG&BEHAG TILBYR ved og skog-tjenester. Det tok litt tid å komme fram til navnet, men de ønsket et navn som klang godt og var fengende.

– Med tanke på energikrisen og de høye strømprisene, er det fint å kunne tilby ved til kunder. Skogen er en stor energiressurs, og Norge vokser over av skog, sier daglig leder i Sag&Behag, Herman Kyvik Eggebø (17) fra Stavanger.

I tillegg til gullbillett til NM, sikret Sag&Behag seg prisene for beste salgsteam, beste kundeopplevelse på nett, beste logo, beste forretningsplan og beste verdiskapingspotensial. De satser stort på å ha en fengende stand på fylkesmessen, tilknyttet arbeidet de driver med både lyd og verktøy.

Sag&Behag fikk flere priser under fylkesmessa. Nå er de klare for NM på Lillestrøm neste uke. Fra venstre: Henriette Fassotte, Rebekka Byberg, Lukas Brandsæter og Herman Kyvik Eggebø. Foto: Signe Marie Rølland

– Vi har fått tilbakemeldinger på at mange er fornøyde og liker konseptet. Veden tilbyr vi i egen nettbutikk, og vi har også ryddet hager og hyttetomter, sier Eggebø.

De er 13 elever i ungdomsbedriften som utfyller hverandre på det de er gode på, og for Sag&Behag er menneskene den viktigste ressursen.

– Vi hadde ikke forventet å vinne så mange priser, men ble gledelig overrasket. Vi gleder oss stort til NM, sier markedsføringsansvarlig Henriette Fassotte (17) fra Stavanger.

Refleks limes på øremerkene og dermed blir sauene sett i mørket. Foto: Signe Marie Rølland
Foto: Signe Marie Rølland
Ørermerket testes ut på personalansvarlig Karoline Tjørhom. Til venstre salgsansvarlig Anna Sandanger Iversen. Foto: Signe Marie Rølland
Øyremerke UB har grunn til å smile. Fra venstre: Lea Severine Lande Dybvik (17) fra Ålesund, Mariell Benedicte Odenn (18) fra Tananger, Lovise Rimmereid (17) fra Fitjar, Karoline Tjørhom (17) fra Sirdal, Anna Sandanger Iversen (18) fra Fogn og Malin Bjørnevåg (18) fra Luster. Tuva Sørensen (17) fra Randaberg og Andrea Furuholt (17) fra Vigeland var ikke tilstede under intervjuet. Foto: Signe Marie Rølland
En demonstrasjon på hvordan øremerkene blir sett i mørket. Foto: Signe Marie Rølland