Visualisering av vindmøller på Buheii, sett fra Reinshommen hyttegrend på Knaben på en overskyet dag. Foto: Multiconsult
Slik vil møllene se ut fra Bergehei. Foto: Multiconsult
Her vindmøllene sett fra Knaben gård. Foto: Multiconsult

– Buheii vindkraftverk er et teknisk og økonomisk godt prosjekt og kommunen lokalt er positiv til prosjektet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en pressemelding torsdag.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug tror at vedtaket vil bringe flere reaksjoner hos kvindølene.

– I dag er det nok både glade og skuffede personer over det vedtaket som ble tatt. Saken har hatt en lengre historikk med mye debatt da den var på høring i sin tid. Da var det et knapt flertall som var positive til konsesjonen, mens andre mente det var andre viktige ting å se på, sier Kvinlaug til Kvinesdal24.

Samtidig påpeker han at det nå er viktig å ta vedtaket til etterretning.

– Vedtaket er endelig. Vi er veldig spent på hva utbyggerne vil gjøre nå og om de går i gang med prosjektet. Som ordfører er jeg opptatt av å legge til grunn vedtaket og bidra til at det får mest mulig positive ringvirkninger i kommunen.

Konsesjonen til Buheii-verket omfatter opptil 81 megawatt med en årlig produksjon som tilsvarer årsforbruket til 14.000 husstander (om lag 280 gigawattimer). Det er HybridTech og Nordisk Vindkraft som eier Buheii Vindkraft AS.

Etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vedtok å gi konsesjon 17. september 2015, ble dette påklaget av fem miljø- og naturorganisasjoner, private rettighetshavere og naboer. Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder fremmet innsigelse på vedtaket.

Olje- og energidepartementet, som altså torsdag stadfestet NVEs konsesjon, har i sin klagebehandling særlig vurdert hensynet til hubro, friluftsliv og hyttebebyggelse. De har konkludert med å gi konsesjon, så fremt avbøtende tiltak og en kompenasjonsplan for hubro kommer i orden.

– Sammen med Tonstad vindkraftverk vil Buheii kunne danne en vindkraftklynge i denne regionen, som ligger nært et meget sterkt punkt i kraftnettet gjennom anleggene på Ertsmyra, samtidig som det er et solid bidrag til økt kraftproduksjon i regionen, sier minister Søviknes.